Любопитно

Розоберът в община Стрелча започна

Стрелча Двайсет пункта през тази година ще изкупуват розов цвят в община Стрелча. Повечето са от Стрелча, Пловдив, Казанлък и Карлово. Маслодайните рози в стрелчанско са около 6 хиляди декара. С отглеждането им са ангажирани около 1000 души.

От Общинска администрация напомнят, че годишно в община Стрелча се произвеждат около 1.5-2 тона розово масло. За производството на килограм са необходими 3.5-4 тона розов цвят. През тази година изкупната му цена стартира от 2.20 лв. за килограм и се покачва. Утре в града ще се проведе ХХ-ти, юбилеен Празник на розата и Втори празник на минералната вода и етерично-маслените култури. Тържествата започват в 16.00 ч. и предвиждат състезания в закрития плувен басейн, откриване на новоизградена паркова площадка, на обновения минерален извор „Банчето”, ритуалът „Розобер” и посещение в Старата розоварна и откривне на Туристически информационен център в Историческия музей. Шествие на младостта, красотата и цветята ще сложи началото на празника вечерта.

Маслодайната роза се отглежда в община Стрелча от най-дълбока древност. Предполага се, че е пренесена от Изтока. Най-разпространената маслодайна роза е от вида „Rosa Damascena”.

Първият празник на розата в Стрелча е отбелязан през 1996 година.

Коментари

Остави коментар