Общество

Росен Певнелиев в Панагюрище: Градът има производство на световно ниво

Панагюрище Президентът Росен Плевнелиев коментира днес, че България може да бъде силно конкурентоспособна във високотехнологичните специализирани производства, каквото е производството на оптични изделия и системи.

„В много направления – от електрониката до земеделието – страната ни има лидери. Важно е обаче държавата да работи за диалог, да насочва правилно ресурсите и да даде възможност на младите хора да работят отрано в реалния сектор чрез въвеждането на дуалната система на обучение“, каза държавният глава, който откри в Панагюрище нова производствена площадка на компанията „Оптикс“ АД.
Президентът отново призова да се работи стратегически за превръщане на страната ни в център за иновации и развитие, за подготовката на качествени и квалифицирани кадри за българския бизнес, за по-добра връзка между науката, изследователските центрове, иновациите и бизнеса. „Така се създават работни места – като развиваме индустриите с добавена стойност. Те са решение за голяма част от проблемите на нацията, включително и на демографския“, подчерта Росен Плевнелиев. 

Президентът открои компанията „Оптикс“ като модел на успешно сътрудничество между университетите, Българската академия на науките и бизнеса. „В Панагюрище имаме производство на световно ниво, което дава перспективи за развитие на служителите, за техните семейства и за града“, каза още държавният глава.

Компанията, която стартира четвъртата си производствена мощност, е създадена преди 15 години и днес разполага с близо 500 специалисти. Фирмата е четири пъти носител на приза за иновативно предприятие на годината, има редица международни признания и редовно участва в отбранителните изложения в цял свят. Новият цех за средно и едрогабаритна оптика, който беше открит от президента Росен Плевнелиев, е един от значимите инвестиционни проекти на „Оптикс“ АД. „Това е една от високотехнологичните компании у нас, които инвестират, създават нови продукти и успешно се конкурират на международните пазари. Развитието на фирмата показва, че талантът в България може да се реализира не по-зле, отколкото в чужбина“, коментира президентът, който посети производствените площадки за инфрачервена и микрооптика.

На церемонията присъстваха кметът на Панагюрище, областният управител на Пазарджик, председателят на Българската академия на науките, представители на отбранителната индустрия.

Коментари

Остави коментар