Институции

Ромски лидер от Пещера:Не слагайте всички под един знаменател

Пещера

Ромите в Пещера реагираха остро срещу изказванията на здравният министър д-р Петър Москов след последните случаи на нападения над лекар. По този повод Юксел Яшаров-един от лидерите на общността заяви пред наш репортер:

„Министърът на здравеопазването няма право да слага всички под един знаменател. Тази сутрин той имаше неадекватно изказване, в което сравни ромите с животни. Ние не сме животни, аз като повечето хора плащам данъци и осигуровки. Аз като повечето осъждам нападението над медицински лица. За мен това е престъпление. Нека се приемат респектиращи закони, но един здравен министър да призовава екипите на спешна помощ да не ходят на проблемните места – това не го приемам.Не искам хората да живеят в напрежение. И искам да попитам ако Спешна помощ не отиде на определен като рисков адрес, защото в момента не може да се осигури полицейско присъствие и се стигне до смърт, кой ще обвини- министъра, лекаря,полицията…?”

Самият Яшаров посочи редица случаи, когато с присъствието си е гарантирал сигурността на специализирани екипи, не само на спешна помощ, но и на пожарната.

В същото време стана ясно, че на извънредна среща министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков взеха решение за предприемане на колективни действия за предотвратяването на нападения над екипи на спешна помощ. 
Двамата министри подписаха съвместна заповед, с която директорите на центровете за спешна медицинска помощ и директорите на областните дирекции на МВР са задължени да предприемат колективни действия за локализиране на местата, където в периода 2013 – 2014 г. са констатирани прояви на насилие над спешни медици.
Със заповедта на директорите е вменено синхронизиране дейността на екипите на ЦСМП и ФСМП, съответно със структурите на МВР по региони – при посещения на спешни екипи в локализираните „рискови“ населени места. 

На 10 декември, сряда, ще се проведе среща между министър Москов и представители на ромските общности, както и с членове на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ във връзка с поемане на ясен ангажимент за съдействие спрямо екипите на спешна помощ.

Коментари

Остави коментар