Култура

РИМ представя съкровището от Лесичово от 15 май

Пазарджик

Жителите и гостите на Пазарджик ще имат възможност да се радват на съкровището от Лесичово през следващите няколко седмици. То ще бъде експонирано от 15 май в зала „Археология” на Регионален исторически музей – Пазарджик като част от програмата на културния фестивал „Арт идея-Арт алея”.

Че съкровището трябва да бъде видяно подсказва анонсът на РИМ за него : Съкровището се състои от 13 накита, тасче, сребърен слитък и 5 сребърни мъниста. Предметите от находката са изработени от висока проба сребро, някои от елементите са с позлата.

Отличава се с изключително разнообразие на видове, техники, форми, материали и орнаментика, като включва почти всички украшения, разпространени в българските земи през османския период.

Класификацията и типологията е мотивирана от формата и различното предназначение на накита – накити за глава (невестински венец, висулка); накити за гърди (гердани); накити за ръце (пръстени, гривни); колан.

Украшенията са синтез на елементи на ислямското изкуство, готиката, Ренесанса, характерни за златарското изкуствопрез ХVІ-ХVІІ век. Най-силно е влиянието на късната готика през ХVІІ век, проникнало от Западна Европа чрез някои форми и декоративни похвати. Обогатено с ориенталски и западни мотиви, с високи художествени качества, съкровището е едно забележително произведение на изкуството, запазено до наше време.

Накитите в тази находка се явяват важен белег както на социалната и йерархическата структура, така и на пола и възрастта, на културната и религиозната принадлежност на човека.

Художествените, стиловите и технически характеристики на разглежданите луксозни предмети издават почерка на златарския център в Чипровци и се датират ХVІІ-ХVІІІ век.

Изложбата ще бъде отворена за посещение в Регионален исторически музей – Пазарджик от 15 май 2015 г. до 10 юни 2015 г. всеки делничен ден от 9.00 – 17.00 часа, събота от 10.00 до 17.00 часа и неделя от 10.00 до 14.00 часа.

Коментари

Остави коментар