България

Региони с висока безработица, младежка заетост и ангажиране на демотивираните сред целите на новата ОП „Развитие на човешките ресурси”

Пазарджик Специално внимание на младежката безработица, ангажирането на трайно демотивираните към трудова заетост хора и такива от отдалечени населени места ще бъдат във фокуса на стартиралата днес Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” през следващите седем години, съобщи в Пазарджик днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той припомни, че през следващите седем години програмата ще бъдат получени 2.136 млрд. лв., 60% от които ще бъдат насочени към пазара на труда, а 40% за социално подпомагане и социално включване. Основен акцент по отношение пазара на труда ще бъде младежката безработица. Приоритет ще бъдат и общините с висок процент безработни, каквито в област Пазарджик са Ракитово, Лесичово и Велинград (над 30%).За осигуряване на заетост на трайно безработни хора ще се търси и съдействието на Министерство на земеделието. Цел на Програмата за социално включване ще бъде борбата с бедността. „Борбата с бедността не е поддържане на някакъв минимален доход, какъвто осигурява социалното подпомагане, тъй като по този начин се генерира бедност”, коментира Калфин. Той подчерта, че се търси възможност такива хора да бъдат мотивирани и да стигнат до пазара на труда. По отношение на социализирането на децата от най-бедните общности, и най-вече ромите, се обмислят форми за подпомагане в натура, за плащане на таксите за детска градина и др., за да могат средствата наистина да отиват в грижа за децата.

Друг приоритет са хората с увреждания. Преназначаването на лични асистенти вече е започнало, а сред целите е и осигуряването на достъпна среда, за да се даде на тези хора възможност за работа. Деинституционализацията също е цел на управлението. Пазарджик е сред добрите примери за закриване на големите домове и извеждането на деца и възрастни в защитени жилища. За постигане на целите, освен на европейско, ще се разчита и на национално финансиране.

В Пазарджик Ивайло Калфин се срещна с областния управител Трендафил Величков и неговите заместници, а по-късно ще има възможност да разговаря и със служителите от териториалните дирекции на МТСП.

Коментари

Остави коментар