Институции Общество

Разхвърляната отрова в Пещера вече е в дневния ред на полиция и прокуратура

Пещера

Граждани сезираха прокуратурата и полицията в Пещера за продължаващото разпространение на отрова на обществените места в Пещера. Официален жалбоподател е Златка Цвеева, но десетки жители на града подкрепиха действията и в подписка, събрана буквално за минути пред централния парк на Пещера вчера. Жалбата беше входирана от доброволец, който участва в групите, които правиха проверки по улици и паркове за наличие на отровата. Николай Колчев сподели, че навсякъде тя е слагана в малки пакетчета с пастет, собствена марка на голяма верига магазини. Те са пробивани в единия си край и вътре поставяна отровата във вид на сини хапчета. След поемането и тя започва да действа до половин час, коментира пък ветеринарен специалист.

Само през последните два дни в центъра на града мъчително починаха 4 кучета, едното от които 8 – годишно домашно животно. Снимки на починалите животни са приложени и към жалбата.

otroveno kuche

В жалбата до правораздавателните органи е описана историята на „акцията” на лицето, решило така да премахне бездомните кучета в Пещера. Хвърлянето на отрова продължава близо месец. Този акт предизвика изключителни реакции и случаят влезе в полезрението на неправителствените организации „Четири лапи” и „Зоополиция”, които посъветваха хората от Пещера как да процедират в случая.

ПЗИНФО научи, че вчера е изпратена и проба до лаборатория, която да установи точно каква отрова убива животните.

Факт е, че в Пещера в момента има бум на безпризорни четириноги. Освен това някои от тях определено са породисти, което е категорично доказателство, че са напъдени от стопаните си. В оценката си на случващото се обаче хората са разделени. Едните категорично отхвърлят отровата като решение на проблема, а другите се надяват това наистина да намали броя на кучетата. Сред местното население съществува обясним страх, тъй като те се движат на глутници и някои от тях са много едри. От друга страна обаче има опасност отровата да стигне и до хората, а вече няколко пъти нейни жертви стават домашни любимци.

В същото време кметът на община Пещера Георги Козарев излезе с изявление по повод отровените кучета открити на територията на Пещера за които бе повдигната дискусия в социалните мрежи. В него той обясни, че общинска администрация винаги е предприемала законосъобразни мерки, относно безстопанствените кучeта, като действията се базират съгласно разпоредбите на Закона за защита на животните. Бездомните кучета да се залавят, преглеждат, обезпаразитяват, маркират, кастрират и след възстановяването им се връщат отново там, където са заловени. В изпълнение на посочените указания се организират акции за улов на безстопанствени кучета, съвместно с Общинско предприятие „Зооветеринарен комплекс“ – Пловдив. Акциите се ръководят и контролират от ветеринарен лекар, който следи, залавянето на четириногите да се извършва по начин и при условия, които гарантират здравето им. Във връзка с публикувана информация в интернет пространството и снимките на отровени кучета, всички служители от звено чистотата на общинско предприятие „Чистота и поддържане на общинската инфраструктура“ (ОП „ЧПОИ) и охранителите на парковете са инструктирани да следят стриктно за наличие и разпространение на отрова, при констатиране следва да сигнализират компетентните органи, се казва в съобщението на пресцентъра на местната администрация.

Коментари

Остави коментар