Общество

Работодатели от пет града учредиха Конфедерация на работодателите „Тракия”

Пазарджик Конфедерация на работодателите „Тракия” е учредена у нас. Това стана ясно на пресконференция на Сдружение на частните предприемачи и работодатели Пазарджик с участието на Нишан Бъздигян, Евтим Янев и Сергей Темелков.

Учредители на конфедерацията са сдружения от 5 града от южен район, уточни Бъздигян. Това са Клуб на работодателя Стара Загора, Бизнес експертен съвет Пловдив, Съюз на работодателите Асеновград, Сдружение на частните предприемачи и работодатели Пазарджик и Сдружение на работодателите – Панагюрище. Целта е да се подобрят взаимоотношенията между отделните организации. Преди учредяването са проведени редица работни срещи, на които е станало ясно, че проблемите пред бизнеса навсякъде са почти еднакви, както и идеите за справянето с тях. Именно затова е възникнала идеята за създаването на обща Конфедерация, с чиято помощ да се идентифицират проблемите пред бизнеса и те по-точно да бъдат представени пред държавните организации, от чиято страна се очаква по-добра чуваемост, което пък ще доведе до подобряване на бизнес-климата в региона. Бъздигян уточни, че организацията е отворена и към нея могат да се присъединят и сдружения от други градове. В управителния й съвет влизат председателите на съответните организации. Тази година председателството е на Сдружение на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик.

Евтим Янев коментира, че ако работодателите не се обединят и поставят общо исканията си, не могат да решат проблемите си. „Проблемите са огромни. Бизнесът е в задънена улица. От 4.6 млн. души в трудоспособна възраст, едва 1.685 млн. са заети в частния сектор, което предполага огромен сив сектор. Това убива бизнеса – няма възможност за развитие, а се покриват само текущи разходи. Усеща се желанието на сегашното правителство да работи за подобряване условията за бизнеса, което обаче се прави под натиск. Искаме този натиск да се поддържа постоянен, като се задават адекватни искания”, каза още Янев. Обединяването в посока на обществения интерес, подпомагане развитието на Общините, благотворителна дейност и др. също са сред целите на новоучредената Конфедерация.

Коментари

Остави коментар