Общество

Простреляна сова и мишелов със счупено крило изпратени за лечение

Пазарджик За простреляна забулена сова в Пазарджик и намерен в Пещера мишелов със счупено крило са сигнализирали граждани в РИОСВ през януари. От инспекцията информират, че защитените птици са изпратени за лечение и

възстановяване в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. През първия месец на годината екоекспертите са извършили проверки по 6 сигнала, приети на „зеления телефон, като пет от тях са били основателни. За нарушенията са дадени предписания, а за изпълнението им предстои последващ контрол.

За цялата 2013 г. граждани, фирми и институии за подали на зеления телефон на РИОСВ Пазарджик 47 сигнала. Най-многобройни са били обажданията за изхвърлени отпадъци на нерегламентирани места, горене на гуми и масла и незаконни дейности с отпадъци. Сигнали е имало също за замърсявания на води от дейността на промишлени обекти, за неприятни мирисми, запрашаване, незаконна сеч, както и за намерени защитени птици в безпомощно състояние. П подадените сигнали са извършени 41 проверки в 38 обекта. 21 сигнала са определени за основателни, 22 за неоснователни, а 4 са препратени по компетентност. За отстраняване на констатирани нарушения на екологичното законодателство са дадени 25 предписания, а за най-драстичните нарушения са съставени 3 акта по Закона за водите. Наложените финансови санкции са в размер 11 000 лева.

Коментари

Остави коментар