Общество

Професионалният фолклор си даде среща в Пазарджик

Пазарджик Художествените ръководители на ансамбли за народни песни и танци от страната се събраха на работна среща в Пазарджик. Поводът са провеждащите се през четири години в областния град Национални празници на професионалното фолклорно изкуство, които ще започнат на 2 юни.

Тази година ще е шестото издание, а стартът им е даден през 1993 г. Всички главни художествени ръководители днес се събраха да направят разпределение на дните за участие на всеки ансамбъл, пътуване, настаняване и т.н. Ръководителят на Ансамбъл „Пазарджик” Атанас Чолаков сподели радостта си от факта, че градът е успял да запази този фестивал, защото той е единственият за професионални фолклорни състави. Ще участват 14 професионални ансамбъла и два академични от Пловдив и Благоевград, както и народният оркестър на Радио София. Откриването ще бъде в ръцете на Ансамбъл „Пазарджик”. През следващите вечери пред публиката ще се представят по два ансамбъла. Традиционно форумът се радва на голям интерес от страна на публиката.

Главният художествен ръководител на старозагорския Ансамбъл „Загоре”, Васил Гергинов сподели, че са впечатлени от поканата, ансамбъла в Пазарджик, Общинското ръководство и невероятните празници, които ще се получат. Гергинов добави, че Ансамбъл „Загоре” винаги идва в Пазарджик с удоволствие и среща любовта на публиката. Засега не издаде с какво ще я изненадат.

Коментари

Остави коментар