Култура

Проф.Величко Минеков е първият носител на Националната награда „Константин Величков”

 

На снимката: Статуетката, която ще бъде връчвана на носителите на наградата

Пазарджик

На свое заседание от 11 май комисия в състав: председател Хари Харалампиев и членове Атанас Чолаков, Георги Спасов, Борис Хаджийски и Александър Арнаудов взе единодушното решение Националната награда „Константин Величков” да бъде присъдена на проф. Величко Минеков. Връчването на наградата ще стане в рамките на Величковите дни на 15 май от 17,30 часа в Драмататично-куклен театър „К.Величков” – Пазарджик.  

Учредената през 2011 година от Община Пазарджик Национална награда „Константин Величков” се присъжда за изключителен принос в развитието и утвърждаването на община Пазарджик като духовно и културно средище. За първи път тя се връчва тази година и за нея бяха номинирани следните творци: проф.Величко Минеков /Съюз на българските художници, Регионален музей – Пазарджик, Регионална библиотека „Н.Фурнаджиев”, Художествена галерия „Ст.Доспевски”/, проф. Стефан Лютаков/ Дружество на художниците – Пазарджик/, Надежда Бонева /Дружество на писателите „Д.Бояджиев” – Пазарджик/, Илия Костов /Сдружение на писателите „Иван Динков” – Пазарджик/, Таня Димитрова /Младежки дом – Пазарджик/ и Боян Ангелов /Съюз на българските писатели/.

Носителят на наградата ще получи статуетка, изобразяваща Константин Величков, изработена от проф. Стефан Лютаков.

Кметът Тодор Попов изтъкна, че едва ли има друг град и друг творец, който да е дарил толкова много колкото проф.Минеков на Пазарджик. Но не това е натежало при взимането на решението от комисията, а важна е била биографията на професора.

 

Коментари

Остави коментар