България

Проектът за добив на волфрам във Велинград и проектозаконът за образованието – основни теми в приемния ден на народния представител Бойка Маринска

Пазарджик, Велинград, Панагюрище Първият приемен ден на народния представител от Реформаторски блок Бойка Маринска премина при засилен интерес от страна на граждани от Пазарджик, Велинград и Панагюрище.

Една от темите, която бе дискутирана, бе проектът за добив на волфрам във Велинград и недоволството на жителите на общината, които искат той да бъде спрян. „Ще съдействам представители на Гражданското сдружение да присъстват на специално инициирана среща в Министерството на енергетиката”, заяви пред представител на сдружението Маринска и допълни, че се ангажира да проучи законовите възможности дали проектът може да бъде стопиран до провеждането на местен референдум.

Родителите на деца с увреждания и представители на Ресурсен център- Пазарджик и Помощно училище-интернат „Иван Вазов” поставиха като основен проблем текстове в проектозакона по образование, според които ресурсните центрове ще бъдат трансформирани, а помощните училища-закрити. „Не позволявайте децата със специални образователни потребности да станат „невидими”. Тази интеграция в масовите училища е невъзможна”, споделиха родителите, които изразиха притеснението си от това, че се погубва бъдещето на 40 хиляди деца с увреждания в страната. По думите на представителите на институциите, синдикатите подкрепят техните възражения и ако не бъдат чути, ще бъдат предприети стъпки към мащабен национален протест. „Проектът на закон ще бъде разгледан на експертен съвет. Като член на Комисията по образование и човек, лично ангажиран с този закон, съм подготвила текстове, които ще бъдат подложени на обсъждани. Вие също ще присъствате на този експертен съвет и със сигурност ще бъдете чути. Факт е, че законът няма да бъде приет в първоначален вид.”, заяви народният представител. По думите й присъстващите ще бъдат поканени и на националното обсъждане на проекта на закон.

Първата приемна на народния представител бе посетена и от граждани, които изложиха проблеми от личен и обществен характер.

На 2 февруари народният представител Бойка Маринска ще има приемен ден в гр. Пещера.

Коментари

Остави коментар