Вашите сигнали

През септември отново протест в бяло

Пазарджик Протест в бяло се очертава отново в началото на месец септември, съобщи председателят на РК на БЛС в Пазарджик, д-р Васил Попов.

В основата на готвения протест продължава да стои искането за отмяна на Постановление 94 на МС. Д-р Попов съобщи, че на последния национален съвет на БЛС е взето решение да се поставят за отново тежките проблеми в българското здравеопазване. По отношение актуализацията на бюджета на здравната каса д-р Василев коментира, че през ноември, когато те, лекарите, са показали добра воля и са се срещнали със здравния министър, представители на МЗ и здравната каса, е подписано споразумение между УС на БЛС и Министерски съвет. Изрично в бюджета е заложена актуализация от около 200 млн. лв., която до 30 юни 2014 г. е трябвало вече да бъде факт. Сега обаче никой не искал да направи актуализацията. По разчети на БЛС към края на месец април, крайният нетен дефицит е 401 млн. лв. Касата разчита от приходи от 73 млн. лв. и Надзорният съвет на НЗОК е поискал от Народното събрание актуализация на бюджета с 328 млн. лв. Ако бюджетът не се актуализира, от 1 юли болниците, които досега са работили, напр. със 150 млн. лв., вече ще трябва да го правят със 105 млн. лв., обясни д-р Попов.

Вчера е станало известно, че в област Пазарджик над 20% за третото тримесечие намаляват парите за изследвания на болните и направления. При това положение нормално може да се работи до 15-17 юли, заяви д-р Попов. Той уточни, че по решение на УС на БЛС до 30 юли ще се изчака да бъде направена исканата актуализация на бюджета на здравната каса и да бъде Постановление 94, на 1 септември взимаме решение за протестни действия, като сме решени да стигнем до край.

Коментари

Остави коментар