Общество

Преди празниците телефонните измамници работят ударно

Тревожна тенденция за зачестяване на случаите на телефонни измами установяват служителите от ОДМВР-Пазарджик. В последните няколко седмици територията на цялата област е подложена на „обстрел” от страна на извършителите на подобен тип престъпления. Основния контингент от жертви са възрастни хора, тъй като те са доверчиви, лесни за манипулиране и бързо поддаващи се на паника. Измамнците работят по класическата схема с обаждане на стационарен телефон, като съобщават на нищо неподозиращата жертва, че неин син, внук, близък или друг роднина е станал жертва на тежко ПТП или самият той е предизвикал такова. И при единия и при другия вариант е необходимо да бъде дадена парична сума, която ще бъде използвана за лечение на пострадалия роднина или е под формата на гаранция за изваждането му от ареста. Новост е, че след като се обадят измамниците и съобщят лошата новина отново звънят, но този път се представят за криминалисти от полицията. Псевдополицаите съветват жертвите си да не се притесняват, да не звънят на никого или да не вдигат повече телефона си, като дадат парите на човек, който ще дойде пред жилището/също представян за полицай/ и така ще съдействат измамниците ще бъдат заловени. Пострадалите са ощетявани както с парични суми, така и със златни или сребърни накити.

Само през изминалата седмица са установени повече от 50 опита за телефонни измами, като при шест от случаите хората са попаднали в клопката на извършителите. Най-голямата дадена сума до момента е в размер на 6000 лева.

За пореден път съветваме възрастните хора да не се доверяват на никого по телефона. Ако имат съмнение относно информацията за пострадали членове на тяхното семейство нека позвънят незабавно на свои близки, роднини, познати или съседи за да я потвърдят или отхвърлят. Ако не успеят да се свържат с тях нека се обадят на телефон 112, където служителите на МВР ще им дадат ценни напътствия и така ще ги предпазят от лапите на телефонните измамници.   

Коментари

Остави коментар