Вашите сигнали

Пореден затворник с главоболие, този път оценено на 500 лева

Пазарджик Неполучено писмо и вреди, изразяващи се в яд, нерви и главоболие, лишен от свобода оцени на 500 лева. Делото е разгледано през последния месец на 2014 г. от Административен съд – Пазарджик.

В молбата си ищецът (изтърпяващ доживотна присъда) твърди, че през юли 2014 г. неговата майка му е изпратила две писма, но на него му е предадено само едното. Направил е предположение, че второто писмо е било върнато, тъй като в него имало едно бръснарско ножче. В пощата, откъдето са изпратени писмата, нямало върната пратка. Същият месец лишеният от свобода е подал жалба до началника на Затвора, с която поискал да му бъде предадено второто писмо. В резултат на тази жалба е разпоредена проверка, която обаче е установила получаване само на едно писмо за жалбоподателя, което е проверено в негово присъствие и му е връчено.

„…по делото останаха недоказани твърденията на ищеца, че действително на посочените от него дати са изпратени две писма, а не едно, което е получено от него. Доказателствената тежест в случай на предявяване на иск лежи върху ищеца, който трябва да ангажира доказателства във връзка с твърденията, които е изложил в исковата молба, за да докаже по вид, основания и размер своя иск.”, се казва в съдебното решение.

Предявеният иск в размер на 500 лева е отхвърлен изцяло като неоснователен и недоказан. Ищецът се осъжда да заплати в полза на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” деловодни разноски в размер 300 лв. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Дни преди това дело Административен съд разгледа иск за 3000 лв. на друг изтърпяващ доживотна присъда. В неговия случай главоболието и страданието били причинени от факта, че не изтърпява присъдата си в Пловдив.

Коментари

Остави коментар