Общество

Попов организира среща с министър, от пресцентъра му объркаха името

Правец В прессъобщение до медиите пресцентъра на Министерство на инвестиционното проектиране/МИП/ ни информира са среща между министър Иван Данов и зам.-министър Джейхан Ибрямов с представители на Националното сдружение на общините. В съобщението се, уточнява, че инициатор на срещата е бил председателят на Управителния съвет на сдружението. С изненада установихме, че той се казва Тодор Панов, а всъщност това е кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Основните разговори на срещата са били за ползата от методическата помощ, която МИП оказва на общините, редът и критериите за разпределение на бюджетните средства за изготвяне на общите устройствени планове, както и предстоящите инициативи на министерството.

Оказва се, че четирийсет и четири общини все още не са започнали работа по изготвянето на общите си устройствени планове. Останалите 220 общини са на различен етап от проектите за ОУП.

Министър Иван Данов е уверил, че разпределението на предвидените в бюджета 6 млн. лева, с които МИП трябва да подпомогне устройствените планове на общините, ще бъде на принципа на равнопоставеността и справедливостта. То ще зависи и от това кои са приоритетните за правителството инвестиционни проекти на регионите.

Общините -„отличници“, които са се отнесли най-отговорно към поставената задача и са доказали документално резултати в изготвянето на плановете, първи ще бъдат поощрени финансово, за да довършат започнатото. Най-малките населени места също ще бъдат подпомогнати, за да успеят и те на базата на ОУП да кандидатстват за европейско финансиране.

Един възможен следващ етап са тристранни договори между МИП, общините и фирмите-изпълнители на техническите задания на устройствените планове. Важен критерий за разпределение на бюджетните средства ще е изборът на фирмите, които ще изготвят ОУП на населените места. В тях трябва да работят доказани професионалисти – строителни инженери, проектанти, архитекти.

Около 6 млн. лева допълнително са необходими, за да може МИП да откликне на нуждите на всички общини при изработване на ОУП.     

Проблемите на кадастъра също са били във фокуса на дискусиите в Правец. Министър Данов е споделил идеята си за създаване на обща информационна система с кадастрална карта, която да покрие цялата територия на страната, включително земеделските земи, военния и подземен кадастър.

Коментари

Остави коментар