Общество

Положителни сигнали за кредитирането на бизнеса отчете финансовият министър в Пазарджик

Пазарджик Февруари е един от първите месеци, в които се вижда увеличено кредитиране на бизнеса. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов в Пазарджик, където проведе среща с представители на местния бизнес, заедно с главния изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Димо Спасов.

Срещата беше част от кампания, имаща за цел да се запознаят местните фирми с новите възможности за финансиране от ББР, както и с целия набор от инструменти, които осигуряват гъвкаво и ниско-лихвено кредитиране за малките и средни предприятия.

След срещата министър Чобанов коментира, че банковата система в страната е стабилна и има положителни сигнали по отношение кредитирането на бизнеса. Според банковите институции са налице качествени проекти, които си заслужава да бъдат кредитирани, каза още министърът. Той добави, че в последно време няколко български банки са се договорили с Европейската инвестиционна банка и очакват до 2-3 месеца да бъдат отпуснати кредити за около 50 млн. евро. Министър Чобанов съобщи още, че в края на миналата седмица на общините авансово са били изплатени 20 млн. лв. по публичната инвестиционна програма за изпълнение на одобрените им проекти. Самото изпълнение ще създаде заетост за около 20 000 души, добави Чобанов, а също и че през юни ще има втори тур за оценка на предложения на общините, за да може да се преразпределят освободените ресурси от нестартирали проекти. Като основни въпроси, поставени на срещата с бизнеса, министър Чобанов посочи желанието за предвидима среда за работа, бързата комуникация с приходните администрации, кога ще стартира електронното правителство и не на последно място регистрите в различните институции „да си говорят”, а не един документ да е необходимо да се представя на няколко места.

На въпрос на ПЗИНФО сходни ли са проблемите пред бизнеса, след като по-рано днес се срещна и с негови представители в Пловдив, министър Чобанов отговори, че да, но в Пловдив е поставен и въпрос, който пазарджишките предприемачи не са, а именно възможностите на фирмите да разсрочват стари задължения. „В тази посока се работи и ще може изпадналия в неплатежоспособност бизнес да се използва, за да продължи да функционира нормално”, обобщи министърът.

Главният изпълнителен директор на ББР Димо Спасов оцени срещата като изключително полезна и акцентира, че банката таргетира хора, които общата банкова система не желае да финансира или го прави при неизгодни условия. Той представи пред местния бизнес ББР, нейната визия, стратегия, посоки и приоритети.

Коментари

Остави коментар