Любопитно

Планинари от „Незабравка” атакуваха х. Паскал в Стара Планина

Септември Планинари от ТД „Незабравка” от Септември, Пазарджик и с. Варвара проведоха двудневен поход в Стара планина. Целта на проявата бе х. Паскал, разположена на 1345 м н.в. Участие взеха 21 туристи , като най възрастният сред тях бе бай Ангел от с. Варвара. След месец той ще навърши 80 години. Разстоянието бе преодоляно за около 3 часа.

Изходен пункт за прехода бе гр. Пирдоп откъдето по наскоро построена екопътека се тръгва право на север към билото на Стара планина и вр. Паскал. Туристическата маркировка е стара, но достатъчна за безпроблемно достигане до крайната цел. За предпочитане е да се ползва старият туристически маршрут, който следва черен земен път и преминава през живописни места. Новата екопътека се отклонява надясно на запад и следва билото на рида в ляво от хижа Паскал. Много е стръмна и не е за предпочитане да се ползва при изкачване. Хижа Паскал е разположена в местноста „Мали извор”, панорамно място от което се откриват чудесни гледки към долината на гр. Златица и Пирдоп. Тя е изходен пункт за много хижи, част от маршрута Ком – Емине. Разполага с 60 места за нощувка, електрифицирана, със собствен ВЕЦ и основно ремонтирана преди 7 години. Тези които имат сили след прехода могат да се изкачат на вр. Паскал , като дотам разстоянието се преодолява за около 2.30 часа. Част от групата се отправи към върха, но не успа да го достигне поради внезапно появилите се гъсти облаци и мъгла – коментира водачът на групата Евгени Попов. Хижарите, семейство Тотка и Груьо Казаковиq посрещнаха групата с топъл чай и усмивки. Не мина и без традциионните български хора и червено вино. Вечерта в района на хижата се разрази гръмотевична буря. На следващия ден, при слънчево и приятно време, групата от Септември се върна по обратния маршрут в гр. Пирдоп и след кратка разходка в Копривщица се прибра по родните места.

Следваща проява на ТД „Незабравка” гр. Септември е на Клуб „Млад турист” до х. Рай в Стара планина. Там председателят на клуба Венци Попов се очаква да поведе около 30 младежи.

Коментари

Остави коментар