Институции

Петльовден на хижа Чернатица

Рекорден брой планинари от ТД „Незабравка” въпреки прогнозите за обилни снеговалежи и бурни ветрове проведоха двудневен преход  до х. Чернатица в Родопите. Изходен пункт за проявата бе района  на х. Здравец, от където по черен път и добре маркирана пътека за около  час се стига до хижата.

По традиция в началото на м. февруари  в хижа Чернатица се събират планинари от цялата страна за да отпразнуват еди тачен от българите празник „Петльов ден”. Събраха се над 100 природолюбители от Пловдив, Варна, Панагюрище, Септември, Пазарджик, Бургас. В групата от ТД Незабравка”, която наброяваше 41 туристи се включиха за първи път учениците  от 10 „Б” клас на  Професионална гимназия по строителство и архитектура гр. Пазарджик  с ръководител Стефка Алмаян.

„ Радвам се ,че успях да убедя децата и да се организираме за участие в двудневният преход до х. Чернатица” – сподели учителката. Участие взеха 12 младежи и за всички от тях това бе първо докосване до високата планина и нощувка на хижа. Имаха възможност да си приготвят храната за вечеря сами , веселиха се до късно с истински дългогодишни планинари. Много сме доволни, сигурно ща продължим. При следващото мероприятие се надявам да станем членове на БТС и ТД „Незабравка”

Със  Стефка Алмаян, тинейджърите от последният випуск на ПГСА, успяха да стъпят на трите  български планински първенци Мусала , Вихрен и Ботев. 

Коментари

Остави коментар