Общество

Пещерска и софийска градина със съвместен проект

Пещера В Пещера официално беше представен проект „Многоцветна дъга”, модел за образователна интеграция на деца от предучилищна възраст в междукултурна среда.

В проекта са включени две детски заведения  – „Деница” в Пещера и софийската градина „Пеперуда”.

Пред председателят на Общинския съвет Анастасия Младенова, директорът на образователната дирекция в община Пещера Галя Стоянова, журналисти и колектива на пещерската градина проектът по същество беше представен от неговия ръководител Маргарита Врачовска и директорът на местната градина Верка Климентова.

Двете детски градини съвместно със сдружение „Елисавета Кларк и Пенка Касабова” спечелиха проект за създаване на модел за образователна интеграция на деца от предучилищна възраст.

 Основната идея на проекта е създаване на модел за образователна интеграция в детските градини.

Неговата цел е преди всичко да изгради у децата – роми способност за социална ориентация и безболезнена адаптация в съвременното общество. В края на проекта малчуганите трябва говорят по-добър български и да влязат в първи клас с повече знания.

В ОДЗ „Деница” се обучават само деца от ромски произход, докато в градината – партньор групите са смесени.

В продължение на една година учители, деца и родители  ще работят в клубове по интереси, малчуганите ще бъдат подготвени за започване на първи клас.

Тази вечер ще се проведе и училище за родители.

Интересна е историята на организацията партньор сдружение „Елисавета Кларк и Пенка Касабова”. Те са първоприемник на неправителствена организация от 1940 година, учредена от американката Елена Кларк, със секретар Пенка Касабова – сестрата на Гео Милев.

Коментари

Остави коментар