Общество

Пещера и Фоча се побратимяват

Пещера Младенова и Младенович седнаха на една маса.Всъщност това не е някаква игра на думи или закачка. В Пещера се случи точно това. На една маса седнаха именно Анастасия Младенова и Радислав Младенович – може би като знак за наистина добро приятелство, така се казват председателите на общинските съвети на Пещера и босненския град Фоча. Двете населени места подписаха меморандум за приятелство. Подписите под документа сложиха кметовете на градовете Георги Козарев и Радислав Масич. Проведе се и неофициална среща между част от административните ръководители на Пещера и Фоча.

Нашата община е като късче от рая, каза пред гостите Козарев. Той изтъкна факта,че в момента градът е по-скоро индустриален център, но активно се работи по развиването на туристически профил. Гостите бяха запознати с проекта на крепостта ”Перистера”, получиха  и покана за участие в Етнофестивала.

Гостите се запознаха и с основните производства в Пещера.

От своя страна началникът(кметът) на Фоча разкри, че 20 хилядното градче, всъщност е университетски център. В града има медицински и богословски университет. Градът развива туризъм и спорт. За съжаление обаче в общината има 40% безработица.

Любопитно е,че по време на войната в община Фоча са били разрушени 7 моста. Те са напълно възстановени и в момента няма и следа от войната.

Коментари

Остави коментар