Любопитно

Пазарджишки ученик с награда „Най-добра бизнесидея“

Пловдив

Единайсетокласникът от ПГИМ Пазарджик Спас Гочев се класира на първо място в Националното състезание „Най-добра бизнесидея“ в Пловдив. Състезанието се организира от МОН и представители на бизнеса.

Спас бе в екип с още трима ученици  от София , Видин и Благоевград.  Идеята, събрала най-много точки от престижното жури бе за създаване на иновативно устройство за  предпазване от киселинни дъждове на реколтата в селското стопанство.Устройството  сканира даден вид култура и дава информация още за вредителите, необходимостта от напояване, наличието на заболявания и с какво да се третират. То е подходящо за наблюдение на големи площи над 5 декара. Управлява се от микрочип захранван от слънчева енергия. Себестойността на изделието се изчислява около 500 лева и екипът обмисля дали да го патентова.

Спас се обучава в специалността „Митническа и данъчна администрация„ към ПГИМ Пазарджик. Той се е подготвял в продължение на месец и половина под ръководството на своя преподавател  г-жа Верка Коларова.  „Висикообхватността и иновативността на нашата идея ни спечели първото място“, коментира Спас Гочев.

Това не е първата награда за ученика,той бе представител на гимназията в инициативата „Мениджър за един ден“ през 2014г. в Областна и през 2015 г. в общинска администрация. Екипът класиран на първо място в Пловдив получи медали, грамоти и ваучери за пазаруване в известен хипермаркет. 

Коментари

Остави коментар