Любопитно

Пазарджиклия участва в разработването на приложение, което да ни пази от дупки по пътищата

 Снимка Христо Владев

Създателите на апликацията искат да развият идеята, включвайки в проекта градския транспорт и таксиметровите шофьори, които са постоянно на пътя. 

Иновативно мобилно приложение ще предпазва шофьорите от дупките по пътищата. Концепцията е на Ангел Венчев/син на колегата Стефка Венчева/, Милан Миланов, Станислав Гатев и Христо Владев, които са четвъртокурсници във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“.

Идеята за създаването на приложението дошла, след като младите визионери решили да помогнат на обществото, посочвайки лошите пътища.

За целта впрегнали сложни алгоритми и похвати от софтуерното инженерство. В технологията те използвали акселерометър и GPS сензор, които са част от почти всеки нов мобилен телефон. С тяхна помощ събират данни, които по-късно системата анализира и определя местонахождението.

По този начин дупките на пътя се записват на сървър в интернет и стават публично достъпни. Паралелно с това са разработили и второ приложение за Android, което предупреждава водача за неравностите, към които се приближава. Плановете на екипа са да развие идеята с помощта на градския транспорт или таксиметровите шофьори./http://novinar.bg//

Коментари

Остави коментар