Любопитно

Патриотизъм за 6-ти май

Пазарджик

Концертна зала „Маестро Георги Атанасов” в Пазарджик се оказа малка за да побере стотиците офицери, сержанти от запаса и резерва, представители на обществени организации и граждани от цялата област дошли на тържественото събрание – концерт посветен на 6 май – Ден на храбростта, празник на БА , СОСЗР и други родолюбиви организации. 

Организаторите, Областният и Общински съвети на СОСЗР, с подкрепата на община Пазарджик, бяха посветили празника и на две юбилейни годишнини – 25 години от възстановяване на Съюза в България и 25 години от създаване на Пазарджишката областна организация на СОСЗР.
Гости на празника бяха заместник председателят на Комисията по отбрана и сигурност в Народното събрание Димитър Димитров , общественици и представители на църквата.
Тържественото събрание – концерт започна с Химна на Република България и Велик е нашия войник след което в залата бяха внесени бойното знаме на 27 Чепински полк, знамената на Областната и общински организации и знамето на ученическия батальон от гр. Стрелча.
На голям екран присъстващите наблюдаваха кадри и клипове от живота на областната организация и ежедневието в БА.
Водещата, Елена Бонева рецитира любими откъси от патриотични произведения на български поети.
Всяка година на 6 май запасното войнство в областта свежда глави пред паметта на нашите деди защитили българския род и народност. Свежда глави в знак на дълбока признателност към хилядите войни оставили костите си по бойните полета за да я има днес България.
За миналото и настоящето на нашата Родина и българската армия говори в приветственото си слово председателят на Областният съвет на СОСЗР Пазарджик подполковника от резерва Христо Христосков. 
Той припомни, че високо над Пазарджишкото поле, край Юндола има две святи за военната ни история места, височините Велиица и Чисто тепе. Там на 5 октомври 1912 г. дружините на 27 и 39 пехотни полкове атакуват турските гранични застави и с това поставят началото на Балканската война. Гръмват първите пушки и оръдия и падат със смъртта на храбрите 42 воини. Със стремително настъпление за броени дни българските части освободиха Якоруда, Мехомия и Неврокоп.

Тържественият концерт беше открит от представителния хор „Тракийска лира” с диригент доцент Ценов който изпълни „Тракийски кумир”, „Ечи ти горди наш Балкан” и „За теб, Българийо”, приветствани от множеството в залата.
Оперната прима Татяна Спиридонова от София, носител на престижна международна награда от гр. Рим изпълни произведения на известни автори и накрая вдигна на крака залата с песента „Господа офицери”. Няколко песни изпяха солистите Миланка Калоянова, Рашка Николова и Александър Минков .
Художествената програма завърши с изпълнение на фолклорна формация „Гергана” с художествен ръководител Ангел Ценов и танцов състав „Чудесия” с художествен ръководител Татяна Димитрова, които повишиха настроението в залата. 
Преди последните празнични акорди на военните маршове от името на гостите бяха поднесени цветя и се прочетоха поздравителни адреси от народни представители , началника на Централното военно окръжие, Областния управител, Кмета на община Пазарджик, обществени и стопански организации.Общински съвет на СОСЗР

Коментари

Остави коментар