Институции

Отново умряла риба в района на панагюрското село Бъта

Бъта

В РИОСВ-Пазарджик днес е получен сигнал по зеления телефон за умряла риба в района на с. Бъта, съобщава пресцентъра на екоинспекията. Оттам уточняват, че незабавно е сформиран екип от двама главни експерти по опазване чистотата на водите и един лаборант от Регионална лаборатория – Пазарджик. За инцидента еколозите са уведомили Община Панагюрище и Басейнова дирекция – Пловдив.

Експертите ще вземат водни проби от р. Банска Луда Яна, р. Люляковица, р. Асарелска и р. Панова, които ще се анализиран в Регионални лаборатори –Пазарджик и Пловдив. Моментните показатели на водата (pH, електропроводимост и разтворен кислород) в пунктовете на р. Банска Луда Яна – „при с. Бъта” и „над с. Бъта”, както и нейните притоци – р. Люляковица, р. Асарелска и р. Панова са в рамките на допустимите стойности, става ясно от съобщението на РИОСВ.

Едновременно с отбирането на пробите се извършва проверка на двете пречиствателни станции на „Асарел-Медет” АД, хвостохранилище и хидротехническите съоръжения (основно баражите за твърд отток), допълват от инспекцията. На този етап не съществува опасност за живота и здравето на хората по течението на р. Банска Луда Яна е успокояващото заключение на проверяващите.

Това е вторият подобен инцидент през последните няколко месеца. Предишният път жители на Бъта алармираха за умряла риба в началото на месец май.

Коментари

Остави коментар