Общество

От утре Сочи става център на вниманието

ХХІІ-те Зимни Олимпийски игри 2014  ще приковат вниманието на света през този месец. Те ще бъдат проведени от 7 до 23 февруари 2014 в град Сочи, Русия, както и в Красная поляна.

Сочи е избран за домакин през юли 2007 г. по време на 119-тата Сесия на МОК в град Гватемала. Олимпиадата в Сочи ще е първата Олимпиада в Русия след разпадането на СССР. СССР беше домакин на летните олимпйски игри през 1980 в Москва.

Олимпийският огън е запален на 29 септември 2013 г. в Олимпия, Гърция, а на 7 октомври от Москва започва щафетата с него, която ще посети всичките 83 района на Руската федерация за 123 дни и ще измине повече от 65 000 км, преди да финишира на 7 февруари 2014 г. в Сочи, когато ще бъде даден стартът на игрите.

Своя дебют в Зимни олимпийски игри се очаква да направят седем страни: Доминика, Източен Тимор, Малта, Парагвай, Того, Тонга и Зимбабве.

Спортове

В програмата на зимните олимпийски игри влизат 12 нови дисциплини — ски скокове за жени, халф-пайп свободен стил за мъже и за жени, смесена щафета по биатлон, отборна надпревара по спортни шейни, отборна надпревара по фигурно пързаляне, слоупстайл свободен стил за мъже и за жени, сноуборд слоупстайл за мъже и за жени и сноуборд паралелен слалом за мъже и за жени. По този начин броят на дисциплините достига 98 в 7 вида спорт (15 дисциплини).

Спортовете са под егидата на седем федерации. Това са федерациите по биатлон, бобслей и тобоган, кърлинг, ски, спортни шейни, пързаляне с кънки и хокей на лед.

Участие на България

България ще участва на Олимпиадата с 18 състезатели в шест спорта.

Българското име в биатлона ще защитават Владимир Илиев, Красимир Анев, Иван Златев, Мирослав Кенанов, Михаил Клечеров и Десислава Стоянова. Представители в алпийските ски дисциплини ще бъдат Георги Георгиев, Никола Чонгаров, Стефан Присъдов и Мария Киркова. Ски бегачите ни в Сочи ще бъдат Андрей Гридин, Веселин Цинзов, Антония Григорова-Бургова и Теодора Малчева. В ски-скоковете ще се състезава Владимир Зографски, в сноуборда Александра Жекова и Радослав Янков и в спортните шейни – Станислав Беньов.

Съоръжения

Церемониите по откриването и закриването на игрите ще бъдат на 40-хилядния Олимпийски стадион Фищ. В шест отделни съоръжения ще се провеждат състезанията на закрито. Мачовете по хокей на лед ще се играят в Леден дворец „Болшой” и Ледена арена „Шайба”, състезанията по кърлинг ще се провеждат в Кърлинг център „Леден куб”, бързото пързаляне с кънки –  Адлер Арена, фигурното пързаляне и шорттрекът – Зимен дворец на спорта „Айсберг”. Пет са съоръженията на открито. Дисциплините биатлон, ски бягане и северна комбинация ще се провеждат на комплекс „Лаура”. Парк за екстремни спортове „Роза Хутор” ще приеме надпреварите в ски свободен стил и сноуборд, ски алпийски център „Роза Хутор” ще е арена за ски алпийски дисциплини. Ски шанца „Руские Горки” ще приеме северна комбинация (скокове) и ски скокове, а спортен комплекс „Санки” ще се проведат надпреварите по бобслей, скелетон и спортни шейни.

Използвана е информация от Уикипедия 

Коментари

Остави коментар