Вашите сигнали Институции

От пощата – военните от запаса отпразнуваха Независимостта

Добра вода За четвърти път с военни маршове, повече от 300 запасни офицери, сержанти, войници и техни близки отбелязаха тържествено Независимостта и своя празник край хижа „Добра вода” в полите на Родопа планина.


Точно в 10 часа председателят на общинската организация в Пазарджик подп. от запаса Калпаков поздрави присъстващите и обяви началото на тържеството.Строени на плаца, представители на общинските организации от Пазарджик, Велинград, Пещера, Панагюрище, Стрелча, Белово, Брацигово, Септември и Батак под звуците на химна на БА и СОСЗР „Велик е нашия войник”, посрещнаха тържествения марш на знамената си.
На празника присъстваха ген. л-т Топалов , председател на УС на СОСЗР , ген. майор от запаса Кендеров, председател на Контролната комисия на СОСЗР , бригаден генерал Кръстев, директор на дирекция „Логистика” в МО, офицера от запаса доцент Янаки Стоилов , народен представител в 42 НС , почетния член на съюза и кмет на гр.Стрелча Иван Евстатиев , подп. Колегов , началник на Областен военен отдел Пазарджик , командира на военно формирование 42610 м-р Ангелов, главният редактор на вестник „Български войн” оз.полк Спиридонов, регионалният координатор на СОСЗР София оз.полк. Стефановт , оперната певица Т. Спиридонова член на съюза , представители на СОСЗР от гр. София, Пловдив, Варна и др.
Слово за празника произнесе председателят на Областният съвет на СОСЗР подп. от резерва Христосков.
Ген. Топалов поздрави присъстващите и награди организации и членове на съюза с грамоти за активна гражданска позиция , популяризиране историческото наследство на нашата Родина и съществен принос за родолюбивото възпитание на подрастващото поколение у нас. Напомни на присъстващите, че България е над всичко.
Приветствие поднесе и доц. Янаки Стоилов. В словото си той припомни за високите добродетели на българските войни и славните страници записани от нашата армия след освобождението. Сподели, че се е запознал с наболелите проблеми на съсловието, военнослужещите и техните семейства и ще работи за тяхното решаване. Пожела здраве на членовете и успехи в патриотичната дейност на съюза.
Поздравителен адрес от Областният управител прочете подп. Калпаков.
Тържествената част беше закрита с Ботевия марш, парада на знамената и гърмеж от черешово топче.
Полковникът от запаса Кофов обяви журито, реда за провеждане на надпяването, оценяване на изпълненията и наградите за индивидуално и колективно участие.
Музикалната част беше открита с изпълнения на хор „Тракийска лира” към Военен клуб гр. Пазарджик с ръководител доц. доктор Ангел Ценов. Оперната прима Татяна Спиридонова, получила наскоро високо европейско отличие поздрави присъстващите със свои изпълнения.
Участие в надпяването и надсвирването взеха представители от Пещера, Стрелча, Велинград, Панагюрище и други организации от областта. С грамоти бяха отличени Мария Главеева, Йорданка Кехайова, Васка Узунова, Боряна Стаева и Величка Костова от Велинград, Рашко Тилев и Георги Великов от Пещера, Татяна Спиридонова от Пазарджик, о.з.м-р Марчев от Панагюрище и хор „Тракийска лира”.
След наградите край хижата се извиха хубави български хора.

Председателят на Областният съвет оз. подп. Христосков поведе най-голямото хоро с българския трикольор в ръка. В игрите се включиха почти всички присъстващи членове на съюза и гости.
Празникът продължи с песни и танци до късния следобед на деня.

Димитър Шулев

Коментари

Остави коментар