България

Оризова арпа за над 3.3 млн. лв. доведе до петгодишна присъда при „строг” режим.

Пазарджик петгодишна присъда постанови Окръжен съд гр.Пазарджик на И. Г. от село Ковачево за присвояването на 6 656.364 тона оризова арпа. Ще трябва да изтърпи ефективно и присъдата по предишно, условно осъждане.

Подсъдимият И. Г. е признат за винован в това, че в периода от 28.01.2010г. до 22.02.2010г. в с.Ковачево, при условията на продължавано престъпление, противозаконно е присвоил 6 656.364 тона оризова арпа на стойност 3 328 182,00 лв. без ДДС, собственост на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси “ гр.София. Арпата му е била поверена да я пази и съхранява на основание сключен Договор за съхранение на държавен резерв и военновременни запаси между директора на ТД „ДР“ Пловдив от една страна и И.Г., като „външен съхранител“, в качеството му на управител на дружество „Шегор“ ООД – Пловдив.

Съдът приема, че обсебването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. И Г. е осъден на 5 години Лишаване от свобода при първоначален „Строг“ режим на изтърпяване на наказанието в Затвора гр.Пазарджик.

Съдът постановява още И.Г. да изтърпи и наказание от 3 години Лишаване от свобода, което е било условно, с изпитателен срок от 5 години по влязла в законна сила присъда на Пазарджишкия районен съд. И тази част от присъдата е при първоначален „Строг“ режим на изтърпяване.

И.Г. е лишен от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 8 години, както и от право да упражнява материално-отчетническа дейност за същия срок.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.

Коментари

Остави коментар