България

Организирана престъпна група, извършвала тежки криминални престъпления, е задържана при спецоперация на ГД „Криминална полиция“

Под ръководството на Специализираната прокуратура, на 11 август т.г., е реализирана специализирана полицейска операция, при която е неутрализирана въоръжена организирана престъпна група, действала на територията на гр. Враца и страната.

Оперативно-издирвателните действия на служители от ГД „Криминална полиция” стартирали след получена информация за престъпна група, извършвала тежки криминални престъпления. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Специализираната прокуратура. В хода на разследването криминалистите са установили лидера на групата – А.П. /35г./, известен с прякора Главестия. Той е криминално проявен, регистриран многократно за изнудване, телесни повреди и закани за убийство, изключително безскрупулен и жесток човек. Изяснено е, че заедно с подбрани от него криминално проявени лица, А.П. се е занимавал с незаконна лихварска дейност и събирал дължимите суми чрез принуда и насилие. Взелите заем получавали закани за убийство, имотите на част от тях бивали опожарени, често на длъжниците бил нанасян жесток побой. При проведените оперативни действия били установени и членовете на групата: А.А. /35г./, Ц.Ц./37г./- Квиц, И.Н./27г./- Зъбчо, В.П. /50г./ – Лунгара, М.И. /38г./- Бижуто, Б.К. /60г./-Биби и 30-годишната Н.М. – всичките криминално проявени. Криминалистите стигнали и до информацията, че групата разполага с незакононо автоматично оръжие, съпричастна е към извършването на поръчкови убийства на територията на страната, проявява особена жестокост и бруталност.
Стартиралата операция на служителите на ГДКП, съвместно с колегите им от ОДМВР-Враца и Дирекция „Специализирани полицейски сили“, е реализирана след планиране на действията, съгласувани и под ръководството на Специализираната прокуратура. В хода им са извършени претърсвания на няколко адреса в Козлодуй, Оряхово, Мизия, с. Гложене и с. Галиче. Оттам са иззети голямо количество документи, записни заповеди, договори, чужди дебитни и лични карти, свидетелства за правоуправление на МПС, мобилни телефони и СИМ карти, черни маски, пушка помпа, друго оръжие и боеприпаси за него, голямо количество златни накити с неустановен произход, бухалки, белезници, крупни парични суми.
След 24-часовия полицейски арест, на лидера и членовете на групата са повдигнати обвинения за престъпления по чл. 321 от НК и прокуратурата им е наложила мярка за задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярката „задържане под стража“ за всеки от тях.

МВР

Коментари

Остави коментар