България

Общините от областта разделени в четири туристически района

Пазарджик

Областният управител Трендафил Величков инициира среща с представители на туристически сдружения от областта. „Благодаря Ви, че уважихте с присъствието си тази първа работна среща. Туризмът е приоритет в работата на моя екип и на настоящото Правителство. Вашият опит, експертни мнения и предложения са изключително важни в процеса на структурирането и дейността на новото Министерство на туризма.”, каза Трендафил Величков и допълни, че в нашия регион се намира СПА столицата на Балканите – Велинград, което трябва да ни ангажира и активира още повече да отстояваме възможностите за развитието на туризма в област Пазарджик.

В срещата участваха представители на туристически сдружения и дружества от различни общини на областта, сдружение на хотелиерите и ресторантьорите Велинград, местни инициативни групи и неправителствени организации работещи в сферата на туризма. Главният секретар на Областна администрация, Светлан Карталов, представи проект на Концепцията за туристическо райониране на България и осемте действащи туристически райони. Според този териториален обхват, общините от област Пазарджик попадат в четири различни района:

    Район Тракия – общините Пазарджик, Лесичово, Пещера и Септември;

    Район Долина на розите – общините Панагюрище и Стрелча;

    Район Рила-Пирин – община Белово;

    Район Родопи – общините Батак, Брацигово, Велинград, Ракитово и Сърница

Очаква се в новите райони да се създава регионален туристически продукт, да се осъществява регионален маркетинг и реклама и координация и управление на туризма на регионално ниво.

 По време на срещата беше представен успешно реализирания Проект на Областна администрация Пазарджик – SY_CULTour – Съчетаване на култура с туризъм: Оползотворяване на културния потенциал в слабо развити селски райони и информация за осигуряване на сигурността при престоя на туристи в Област Пазарджик от началника на отдел „Охранителна полиция” към ОДМВР Пазарджик, Иван Дончев.

 Участниците в срещата ще изпращат предложения до Областна администрация относно конституирането на постоянно действащ консултативен орган в сферата на туризма на областно ниво. Основни проблеми в туристическия сектор и въпроси, които да бъдат поставени на обсъждане при една бъдеща среща с Министрите на туризма, на регионалното развитие и благоустройството и на земеделието. Предложения за планирани събития за 2015 г., които да бъдат включени в календара на Министерство на туризма. 

Коментари

Остави коментар