Общество

Образоват ромските младежи в Пещера за болестите предавани по полов и кръвен път

Пещера 26 момичета и момчета от двата ромски квартала на Пещера- „Луковица” и „Пирин” научиха повече за половопредаваните болести. Млазежите бяха поканени от Центъра за развитие на общността гр. Пещера, създаден от ЦМЕДТ,,Амалипе“, на здравна беседа на тема: ,,Болести предавани по полов и кръвен път“. А какви са заплахите от заразяване и как да се предпазват участниците в беседата научиха от представители на РЗИ – Пазарджик Ирина Василева и д-р Надя Палийска.

Организирането и провеждането на такъв тип здравни беседи на различни теми е от крайна необходимост за представителите на двата ромски  квартала, коментираха организаторите на здравната лекция.

Нарко-зависимите младежи , са потенциално застрашени от болести предавани по кръвен и полов път, както и заинтересоваността на родителите от начините на заразяване, лечение и превенция на такъв тип болести е причина за организирането на беседата.

Многобройното участие на младежи в здравните беседи прави възможно постижението на целите ни като Център за развитие на общността , а те са именно чрез правилно и навременно информиране да се достигне до ,,Превенция и контрол на  болестите предавани по кръвен и полов път“, обобщи общностния модератор Ангелина Демирова.

Коментари

Остави коментар