Общество

Обединени земеделци: Подкрепяме родното производство.Земеделски коледен празник зарадва столичани

 София “Ние от Обединени земеделци подкрепяме родното производство, и вярваме, че трябва да опазим традициите и фолклора, които са крепили българския дух през годините.” Това заяви пред софиянци и гости на столицата председателят на партията Петя Ставрева при откриването на Земеделския коледен празник.

Той събра земеделски производители от различни региони на страната, които представиха своята продукция пред НДК на 14 декември тази година. Стопаните показаха българското производство като изложиха плодове, зеленчуци, млечни и пчелни продукти.

“Като член на ЕС сме изправени пред нови предизвикателства в условията на един глобален пазар. Не можем да позволим земеделският сектор да загива пред очите ни, при условие, че имаме достъп до огромен финансов ресурс за модернизиране и повишаване на конкурентоспособността му. Не можем да останем безразлични пред обезлюдяването на българските села и замърсяването на природата на България”, каза Петя Ставрева.

От партията отново настояха поне 50 % от стоките в магазините да са българско производство. Поради липсата на адекватна подкрепа за българското земеделие обаче страната се превърна в пазар на вносна земеделска продукция. Близо 70% от плодовете и зеленчуците на родния пазар не са български, каза председателят на Обединени земеделци.  

Тя припомни, че години наред овощарите и зеленчукопроизводителите бият тревога за срива на производството и за проблемите с реализацията на продукцията. Вместо тържища на производителите обаче у нас доминира прекупваческата мафия. Контрабандният внос също срива родното производство, а контролът е по-скоро епизодичен, посочи Ставрева.

От Обединени земеделци настояват за дългосрочна национална стратегия за подкрепа на производството и реализацията на българската земеделска продукция на родния пазар и зад граница. Затова е необходимо да бъдат набелязани  основните приоритети на аграрната политика на държавата в следващите 20-30 години и това  да стане в диалог с институциите, браншовите организации, агробизнеса и аграрната наука.

Гостите имаха възможност да опитат прясно овче сирене и овче кисело мляко от Кресненския регион, мед и пчелни продукти от Плевенския край, вкусни  козунаци и обредни хлябове, произведени в село Ягодово, община Родопи, ябълки от Пазарджишко и картофи от Кюстендилския край. За ценителите на ароматите бяха представени нови продукти от уникалната българска роза, подготвени от Националния клонов съюз на производителите на етерично–маслени култури.   

Празникът продължи с вкусни кулинарни преживявания. Гостите се включиха в дегустацията и определиха най-вкусната коледна баница. За всеки имаше и по чаша ароматно греяно вино.

Истинска атракция беше изпълнението на кукери, дошли специално за проявата от община Кресна. За доброто настроение помогнаха и фолклорните изпълнения на самодейни състави от читалището в село Маноле, Община Марица. Пресъздаден бе и обичаят „Коледуване”.

Не бяха забравени и децата, които имаха възможност да се порадват на  агънца и яренца, доведени специално за празника от “Асоциацията за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза” от Пиринския регион.   

Пресцентър на ПП Обединени земеделци

Коментари

Остави коментар