Общество

Новите винетки вече са налични

София Визията на винетните стикери за 2014 г. е представена днес от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на УС на АПИ, инж. Стефан Чайков, съобщи пресцентърът на агенцията.

Продажбата на стикерите стартира и до 20 декември в разпространителските пунктове ще са налични над 1,8 млн. винетки от различните видове и за различните категории МПС. От винетките над 1 млн. са годишните стикери за леки автомобили.

За пета поредна година цената на винетките за леки автомобили (категория 3) остава непроменена: годишен стикер – 67 лв., месечен – 25 лв. и седмичен – 10 лв., уточнява пресцентърът на АПИ. Без промяна са и цените за моторни превозни средства от категория 1 и 2, в които влизат тежкотоварните камиони и автобусите.

Както всяка година, така и тази АПИ променя графичното оформление на винетките стикери. Според съобщението, те са с по-висока защита, с което се намалява възможността за фалшификация. Променени са цветовете на стикерите и техните защити. Основата на всички винетки е изработена от специална хартия, върху която са разположени графичните и защитните елементи. „На стикерите са вградени две холограми. Първата е с т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е обемна и с постоянни цветове. Вижда се изпъкнала цифра „4“. Втората холограма е с 3D ефект. За различните видове винетки е различна и съдържа допълнителни защити. При опит за отлепване и повторното му използване винетният стикер се разрушава.”, уточняват от АПИ.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите да закупуват винетни стикери само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта. Годишните винетки за 2013 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2014 г.

Сн. АПИ

Коментари

Остави коментар