Общество

Новата година – година на надежди във Велинград

Велинград 2014 е първата година от новия програмен период на Европейския съюз и като всяко начало е заредена с очаквания.

Община Велинград е добре позиционирана на стартовата линия за новата порция европейски средства: тя е сред 39-те български общини, изработили интегрирани планове за развитие за периода 2014-2020 година. А в последните дни на 2013 г. Велинград се нареди и сред първите 10 български градове, чийто интегриран план вече е одобрен от Оперативна програма “Регионално развитие”.
Този план е задължителният документ, без който ЕС няма да отпуска пари по проекти до 2020 г. и е успех, че го имаме. Но в същото време дали ще получим пари зависи от това колко качествени ще са конкретните проекти в рамките на плана, които ще подготви общината.
И по тази линия има повод за оптимизъм, тъй като по проект “Велинград – интегриран град на бъдещето” общината вече има гарантирани средства за изработката на тези проекти. Гарантирано е и финансирането по проекта за зелена и достъпна градска среда, в който е включен цялостен ремонт на централния булевард “Съединение”. Именно това е проектът, към който са насочени най-големите очаквания за 2014 година и то не само от страна на живеещите по булеварда. След успешния ремонт на улиците “Ал. Стамболийски” и “Юндола” все повече велинградчани се взират в дупките по своите улици и искат нова общинска политика по отношение на пътната инфраструктура в курорта.
Още в началото на новата година ще очакваме и положителни промени в здравното обслужване. Доставката на нова и модерна медицинска апаратура по проекта, спечелен от общинската болница, вече приключва. Остава да се извършат ремонтните дейности в помещенията, за да може съвременната апаратура да бъде монтирана и да заработи.
Общината спечели средства и през 2014 г. трябва да финансира ремонт на втората баня в Чепино и археологически разкопки на връх Острец. Сериозни инвестиции се чакат и в някои селища, като най-голямата такава инвестиция ще е във водопроводната мрежа на Грашево и Мечо корито.
Към списъка с очакваните милиони могат да бъдат добавени още проекти в различна фаза на одобрение. А голямата задача на общината е очакванията да не си останат само в бъдеще време и изпълнението на проектите да не зацикли отново в обжалвания, санкции и солени глоби./Темпо/

Коментари

Остави коментар