Институции

Нова уредба трябва да прекрати съществуването на вечни длъжници

Пазарджик Необходимо е да се обсъдят промени в търговското законодателство, тъй като има редица случаи на злоупотреби с лица, които фалират определени фирми, а после създават нови, без да са удовлетворени кредиторите, като в много случаи става дума и за неизплатени заплати на работниците, за невърнати средства на техни партньори.

Това каза Янаки Стоилов на среща с адвокати и частни съдебни изпълнители в Пазарджик. Първият в листата на Коалиция БСП Лява България изрази мнение, че трябва да се създаде такава уредба, която не позволява съществуването на вечни длъжници. Продължава да стои въпросът за приемане на нов наказателен кодекс, но е по-важно не да се приеме бързо, а действително да бъде нов, да отразява новите усложнение форми на икономическа престъпност, новите измерения на длъжностните престъпления и нови форми на наказания, отбеляза Стоилов.

Според него тези форми трябва да обръщат много по-голямо внимание на възстановителния ефект като съпътстваща санкция, която трябва да претърпят извършителите на определени престъпления, особено свързани с повреждане и унищожаване на чуждо имущество.

Смятам, че дискусията за организацията на съдебната власт трябва да продължи, защото има конституционни и законови измерения, коментира Янаки Стоилов. Нашето законодателство в повечето случаи съответства на европейските изисквания, въпросът е, че се прилага в друга среда, а често не се прилага както следва и трябва да се завишат критериите при атестиране на магистратите, да се гарантират принципите на случайния подбор при разпределение на делата, допълни водачът на червената листа.

По време на дискусията с правистите бяха засегнати теми за промени в областта на гражданския кодекс, около заповедното производство, съдебното изпълнение, публичната продан, които могат да бъдат прецизирани и за качеството на юридическото образование.

Коментари

Остави коментар