Институции

Национална кампания в подкрепа на донорството с информационен кът на пл. „К. Величков”

Пазарджик Седмицата на донорството събира утре пазарджиклии на пл. „Константин Величков” в своеобразна информационна кампания. Събитието се организира от трансплантирани и хора на хемодиализа, с подкрепата на Изпълнителна агенция по трансплантация при Министерство на здравеопазването.

Малко след 10.00 ч., в предоставена от Община Пазарджик шатра, ще бъде разположен инфокът и всеки на площада ще може да научи повече за донорството. Седмицата на донорството за пръв път се отбелязва в Пазарджик с информационно събитие.

Частица от теб може да бъде за някого целият свят!

11 до 19 октомври 2014 г.

За втора поредна година Изпълнителната агенция по трансплантация заедно с пациентски организации, приятели и партньори организира Седмица на донорството и трансплантациите (11-19 октомври 2014г.). Чрез поредица от събития в цялата страна ще говорим за всички аспекти на донорството и трансплантациите. Чрез медиите ще покажем чакащите, координаторите по донорство, трансплантолозите, вече трансплантираните пациенти, както и близките на донорите, които заслужават аплодисменти за добротворството си.

В България 943 души са в листата на чакащите за трансплантация на орган, двойките с репродуктивни проблеми са 145 000, от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души.

От началото на 2014 г. в страната 48 души са получили орган от трупен донор, 11 са трансплантациите от жив донор, извършени са общо 67 (автоложни и алогенни) трансплантации на стволови клетки и са родени над 100 бебета с донорски материал.

Нуждата от донорски органи нараства всяка година в световен план. Само в Европейския съюз над 61 000 души чакат, а всеки ден 12 от тях умират. В България всяка година 200 души умират в очакване, като нови 300 влизат в листата на чакащите за орган.

Идеята на Европейския ден на донорството и трансплантациите е да провокира дебат и информираност по проблемите на органното донорство и да предизвика така важния разговор в семействата.

Изпълнителна агенция по трансплантация

Коментари

Остави коментар