Политика

Народният представител от ГЕРБ Десислава Костадинова бе гост на празника на Пещера и Радилово

Пещера-Радилово

Народният представител от ГЕРБ Десислава Костадинова бе гост на официалното честване на празника на Пещера. От 1994 година с решение на Общинския съвет Пещера празнува на Гергьовден, а официалното честване е на 5-ти май вечерта.

В поздрав към своите съграждани от Пещера Десислава Костадинова изрази увереност, че изборът на тази дата преди 21 години не е бил случаен.Гергьовден за българите е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. А ние в Пещера знаем как да се трудим и превръщаме града си в по-добро място за живеене, се казва в поздрава на народния представител.

Kostadinova cvetia radilovo

 

По-рано през деня Костадинова бе гост и на честването на 139 години от Априлското въстание в пещерското село Радилово. След като поднесе цветя в памет на загиналите за освобождението на България, Десислава Костадинова се обърна към радиловци с думите: Не е нужно аз да ви припомням историята, но не можем да подминем жертвата на радиловци, които търпят огромни загуби. 139 години по-късно никой не може да остане недокоснат от написаното от Макгахан: „Ние току що минахме през село Радилово, което беше на пътя ни за Пещера, където спряхме да пренощуваме с намерението да продължим за Батак утре сутринта. Радилово е изглеждало много благоустроено малко селище. То е имало 160 къщи, от които нито една не е останала здрава след въстанието. Когато хората се завърнали по своите димящи домове, видели, че всичко е ограбено.”

За това днес, празнувайки, трябва помним и онова, което радиловци са преживели, борейки се за свободата на родината. Сега ние сме свободни, България е свободна страна, но нашата борба не спира.Сега ние всеки ден се борим за по-доброто утре. Не губете завета на предците си и отстоявайте целите и мечтите си!”.

В Радилово Костадинова посети и фотоизложба под надслов „Следа на времето“ включва снимки на кметовете на селото от 1876 до 2011 г.

Коментари

Остави коментар