Общество

Най-после стартира ремонтът на гарата

Пазарджик Ремонтът на пазарджишката гара днес стартира официално. Обект ”Преустройство и саниране на приемно здание на гара Пазарджик II-ри етап” е част от проект на стойност 3 604 213,09 лв.без ДДС,а стойността на изпълнение е 8 месеца.Приемното здание на гарата е строено през 70-те години на миналия век. Проектът предвижда пълно архитектурно обновяване, отговарящо на изискванията за енергийна ефективност, цялостна подмяна на вътрешната и фасадната дограма,саниране на помещенията,пожарно обезопасяване и др.до всички нива на гаровия комплекс ще бъде осигурен достъп за лица с намалена подвижност и пълно обновяване на пешеходния подлез – хидроизолация,възстановяване на осветление и външно ел.-захранване.изпълнител на проектирането и строителството е Консорциум „Вектор инженеринг”.

За подписване на договора по проекта пристигна транспортният министър Данаил Папазов, директорът на НКЖИ, народни представители,областният управител Иван Йорданов, кметът на Тодор Попови др.След подписване на договорите транспортният министър  коментира евентуално увеличение на цените на билетите за железопътния транспорт от 1януари2014г.. Той допусна,че превозът ще поскъпне средно с около 5%. Също отначалото на следващата година с около 5-6 % се очаква да се увеличат и възнагражденията на работещите в железниците.

 За статута на подлеза, свързващ кв.”Гарата” с вътрешността на града,министър Папазов уточни, че е изяснен и той вече е собственост на НКЖИ. Това е дало възможност подземното съоръжение да бъде включено в проекта за реновиране на най-голямата гара в областта. 

Коментари

Остави коментар