Общество

На Васильовден в Стрелча наричаха китки

Стрелча В първия ден на 2014-та в Стрелча се проведе автентичния обичай „Наричане на китки”, съобщиха от общинска администрация.

„Нашите, българските традиции ни дават да разберем простите истини, че човекът, това е отечеството, родът, обичаите, семейството и родната земя, и че ако имаш нерешими въпроси, просто трябва да се обърнеш към традициите и историята си, за да намериш най-верните отговори. Ние сме длъжни да съхраним хилядолетната ни история, вплетена в българските обичаи, за поколенията. Стрелчанският край се слави с богата обредност. Един от тези типични обичаи е „Наричане на китки” в първия ден от новата година.”, каза кметът Иван Евстатиев. Той поздрави за упоритостта и последователността хората, които по традиция пресъздадоха обичая.

Той се прави по традиция на Васильовден – 1-ви януари на площада в Според обичая вечерта срещу Васильовден е голям Бъдни вечер – Нова година.

Вечерта срещу Нова година, момите и ергените поставят свои пръстени и китки в котлето с вода, което е украсено с цветя, пуканки, пръчки от дрян. На другия ден го отнасят на хорото. Жена го взема и се качва на по-високо място, така че всички да я виждат. Започва обреда „Наричане на китки”. В него се влага хумор и добри благопожелания.

Чия е тази китка – започва жената – да стане инженер!

Чий е този пръстен? – сред осили и бодили да живее, но да е щастлив и по цял ден да се смее!

Чия е тази китка – да стане депутат.

Чия е тази китка – на книга да се учи и много да сполучи.

Момата, която си познае китката отива и си я взема. Наричането продължава:

Чий е този пръстен – да народи едно хоро деца със златни ръце и златни сърца….и т.н.

По традиция празникът завърши с хоро.

Броени часове преди това, на площад „Дружба” кметът Иван Евстатиев поздрави хората, събрали се да посрещнат 2014-та година.

„Нека в душите ни има повече добро, което да съхраним през идващата година! Пожелавам Ви повече оптимизъм и вяра. Желая Ви успешна, мирна, щастлива и богата Нова година! Бъдете здрави и честити!”, каза минути преди настъпването на 2014-та година Евстатиев.

Новогодишният концерт започна с изпълненията на Николай Учкунов, а новата 2014-та година бе посрещната с илюминации. За присъстващите на площада бе осигурена почерпка.

Коментари

Остави коментар