Общество

МВР: По-малко бежанци влизат у нас през последните дни

Велинград бе домакин на кръгла маса на тема „Интеграция на бежанците в България в условия на засилен бежански поток“, организирана от Върховния комисариат за бежанците на ООН, Държавна агенция за бежанците към Министерски съвет и Българския Червен кръст. 

Спад на бежанската вълна през последните дни отчете на срещата в курорта заместник – вътрешния министър Васил Маринов. Според актуални данни през границата ни с Турция за последните 4 дни са преминали по 60 човека спрямо предишни седмици. В пограничния район с Турция има командировани 1139 служители на МВР. В същото време срещу 1600 от пресеклите  границата нелегално вече са образувани съдебни дела. 5232 с настанените в центрове бежанци. Това е с 20 пъти повече от миналата година, допълни председателя на държавната агенция по бежанците Николай Чирпанлиев.

Според представения от него проект за разпределението на отпуснатите на страната ни средства от европейския съюз, основна част от отпуснатите 6 милион и 913 хиляди евро ще са за подобряване на социалните условия в центровете.

Във Велинград бе и представителя на Върховния комисариат за бежанците към ООН  Роланд -Франсоа Вейл. Той обяви, че днес у нас пристига екип от специалисти на комисариата, който ще извърщи  проверка на място и  ще прецени бежанската ситуация.   

Коментари

Остави коментар