Култура

Музеят представя „Гергьовден в стария Пазарджик”

Пазарджик

На 5 май 2015 г. от 16,00 часа в етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик се открива изложба под надслов „Гергьовден в стария Пазарджик”.

Изложбата, подготвена от Регионален исторически музей, е посветена на един от най-тачените пролетни празници. Тя пресъздава празничната картина в Пазарджик в края на ХІХ век до първата половина на ХХ век. В града с будно население от занаятчии, земеделци, търговци, служители и индустриалци денят на Св. Георги има свой облик и очарование. Вярва се, че светецът е покровител на овчарите, стадата и плодородието на нивите.

Представени са отколешни обичаи за осигуряване на здраве на хората, добра реколта, млечност и приплод на овцете. Като реликви от миналото са останали обичаите около коленето на агнето – кръвна жертва за светеца-покровител, киченето на портите със зеленина, пиенето на мляко през кухото стъбло на селима (девесил), люлеенето на люлки, тегленето на кантари, раздаването от курбана на три съседски къщи за здраве.

Градски облик и естетическа стойност имат представените атрактивни дамски и детски облекла, аксесоари, характерните за времето плетива и бродерии за празничния бит, красивите накити, сребърните прибори и църковната утвар.

Впечатляващ елемент от Гергьовден е отбелязването на бойния празник на българската армия. Илюстрация на това вълнуващо събитие са представените оръжия и ордени за храброст, военна униформа и възстановка на знамето на 27 Чепински полк.

Изложбата ще бъде отворена за посещение в етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик от 5 май 2015 г. до 10 юли 2015 г., всеки делничен ден от 9,00 – 16,30 часа и събота от 10,00 до 17,00 часа. За информация и предварителни заявки – тел.: 034/44 57 19.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАЗАРДЖИК

Коментари

Остави коментар