Институции

Много бездомни кучета – малко противобясна ваксина

Пазарджик Ограничените количества от противобясна ваксина в страната и увеличаващата се популация на безстопанствени кучета събраха на извънредно заседание Областната епизоотична комисия.

На съвещанието д-р Магдалена Станева от РЗИ обясни, че областта разполага с 89 дози противобясна ваксина, но провеждането на един курс от лечението изисква 5 инжектирания. Инспекцията очаква, поради недостига или липсата на ваксини в някои области, да бъде направено преразпределение на наличностите и тук да останат по-малки количества. Иначе от началото на годината ухапаните от кучета са 42-ма. Броят им не е по-висок от тези през 2013. За съжаление, не всички пациенти довършват лечението и го спират след 2-та или 3-та инжекцията. Инспекцията препоръчва разкриване на кабинети за поставяне на ваксини при необходимост, тъй като в момента това може да бъде направено само в Пазарджик, Пещера и Велинград.

Директорът на РЗИ, д-р Фани Петрова коментира, че ще изискват ежеседмични доклади от Общините какво се предприема за намаляване на популацията на безстопанствените кучета. Д-р Гошо Ганев от отдел „Здравеопазване на животните” при ОДБХ припомни епизоотичната обстановка в страната от първия документиран случай на бяс у нас, мерките, сред които това, че домашните кучета се ваксинират против болестта, а при дивите животни се прилага орално ваксиниране.

Повечето дошли на съвещанието представители на общините бяха категорични, че сред основните проблеми е т.на. „кучешки туризъм”, при който безстопанствени животни от едно населено място се пускат в друго. Представителят на Община Велинград каза, че в заложените мерки на местната администрация има двама служители и сертифициран автомобил, а бездомните кучета се залавят, транспортират в Пловдив и след обезпаразитяване и кастрация се връщат обратно. Обработката на едно куче по този начин струва около 125 лв. Приют няма, а без помощта на държавата скоро няма и да има. Той предложи дейността по обезпаразитяване и кастрация да се извършва с мобилни кабинети.

Община Пещера има Програма, има и Наредба за справяне с проблема. Декларираните домашни кучета са 170, като собствениците плащат за тях такса от 15 лв. При регистрацията им се напомня, че се освобождават от такса ако животното е кастрирано. В Община Батак ухапани няма, но проблемът с увеличаващите се безстопанствени кучета идвал от туристите, които ги изоставят, когато си тръгват. Само за 10 кучета транспортирането и обработката в Пловдив са стрували на Общината 1500 лв.

Д-р Фани Петрова постави акцент върху липсата на колаборация между институциите – РЗИ, ОДБХ, РУГ, Общини. Трябва да я създадем, иначе всичко са само думи, категорична е д-р Петрова. Тя се ангажира в сайта на РЗИ да бъде публикувана информация за кърлежопреносимите инфекции и болестта бяс.

Някои Общини, сред които и Пазарджик, нямаха представител на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия.

Коментари

Остави коментар