Институции

Млади планинари от Септември в Рила

Еднодневен преход до х. Гергиница в Рила проведоха младите планинари от клуб „Млад турист” при ТД”Незабравка”. Децата от  4 „А“ и „Б“ клас на СОУ „Христо Ботев” от град Септември проведоха един незабравим ден сред природата в района над гр. Долна баня.

От почивната база на града планинарите проведоха преход  по маршрута към х. Венетица  , а след това до х. Гергиница. Там в уютната база децата бяха посрещнати от домакинката Елена с топъл чай , а на ски пистата организираха импровизирана пързалка с найлонови чували , направиха и  снежен човек.  

След х. Гергиница истинска изненада очакваше малчуганите  във фермата за щрауси „ Щраусово забавление” в землището на с. Пчелина. Посещението започна с изключително интересна едночасова беседа – лекция на собственичката на фермата Елмира Димитрова. На подходящ език и ниво тя разведе учениците през ледниковите епохи, от времето когато тези птици са имали друг вид и размери до днешната им  визия. Фермата съществува от около 10 години и птиците са собствено производство, възпитани и дресирани, свикнали с посетители. Децата имаха възможност да се докоснат до тях, да ги милват и хранят. Не мина и без многобройни снимки и сувенири за спомен. Домакините се бяха постарали  с различни по големина пера от щраус и яйца. Така неусетно изминаха часовете и само настъпването на края на деня  накара малчуганите да поемат с училищният автобус обратно към дома.

Проявата на учениците от Клуб „Млад турист” се проведе под ръководството на Петрунка Даскалова от  Детски комплекс  в гр. Септември. Това е третата проява на малчуганите напоследък. Първата бе урок по полагане на маркировка по туристически маршрути, а втората еднодневен преход в Родопите над с. Варвара.

Коментари

Остави коментар