Любопитно

Млади певци влязоха в първи клас с проект „Шанс за всяко талантливо дете”

Пазарджик

Малките населени места са във фокуса на поредната инициатива по проекта „Шанс за всяко талантливо дете”, който се реализира от Алианс за социално развитие и КСУДС – Пазарджик.

Инициативата е Музикална академия, наречена 1-ви клас. Първокласници, прохождащи в музиката, са 16 деца от средищното училище в село Паталеница и потребители на КСУДС, подбрани с прослушване от учител по музика. Техен ментор в „прохождането” и музикален педагог е Красимир Гюлмезов.

На пресконференцията, на която беше представена инициативата, Гюлмезов сподели, че за идеята преди няколко месеца е научил от директора на Младежки дом – Пазарджик Инна Церовска, с която работят по реализирането на фестивала „Нота по нота”. Молбата на Инна Церовска за подпомагане на инициативата ще изведе през месец май на сцената на фестивала някои от „първокласниците” в музикалната академия. Ако тези деца и родителите им имат желание, ние можем да им помогнем в музикалното развитие, каза Гюлмезов като коментира, че за да повярва публиката на един певец важен е не само гласът, а и харизмата и самочувствието му. Гюлмезов коментира също, че формати за търсене на таланти има, но не му е известно да има такъв, който да ги подготвя за сцената. Младите певци са между 7 и 15-годишни и след първия „срамежлив” ден в първи клас на 27 април, вече не спират да задават въпроси.

Златка Грудева („Егида”) припомни първата инициатива по проекта „Шанс за всяко талантливо дете” и пиесата „Крадецът на тролейбуси”. Актьори в нея са работещите в КСУДС. Представленията на пиесата досега са събрали 4000 лв., разпределени в профил изобразително изкуство. С тях ще бъдет подпомогнати две деца. 10-годишната Денислава вече имаше своята изложба в Младежки дом. Иван Георгиев пък сега се подготвя за кандидат студентски изпити с профил графичен дизайн. Директорът на Комплекса Тодор Джамбов, част от екипа на „Крадецът на тролейбуси” направил това възможно, сподели очарованието си от постигнатото, което им дава усещането на свързващо звено между детето и таланта, който дреме скрит в него.

Коментари

Остави коментар