Институции Политика

Медицинските сестри с искания към депутатите. Връчиха папка на Десислава Костадинова

Пазарджик

Народният представител от ГЕРБ Десислава Костадинова се срещна с изпълняващата длъжността председател на областната структура на българската асоциацията на професионалистите по здравни грижи/БАПЗГ/ Галина Цинигарова.

Срещата беше осъществена в рамките на приемния ден на Костадинова в Пазарджик. Медицинската сестра връчи на депутата искания и предложения, които асоциацията отправя към управляващите у нас. Това ще направят и колегите и в останалите области. Целта е местният представител в парламента да предаде исканията на председателя на комисията по здравеопазване в Народното събрание. Основната цел на акцията е да се спаси сестринството в България. По данни на БАПЗГ в момента в страната са регистрирани 23 000 медицински сестри, а са необходими поне 55 000. В пазарджишка област цифрата на професионалистите по здравни грижи е 810. Основното, което асоциацията предлага е регламентиране на участието им в изпълнителната власт, посредством главна сестра в държавата, която да следи изпълнението на държавната политика за развитието на здравните грижи у нас. Медицинските сестри настояват да имат възможност за кариерно развитие. Освен това искат нов регламент за формиране на стартовата заплата, която да отговаря на размера на три минимални работни заплати.

Ако идеите на сестринската асоциация не се възприемат и реализират, изтичането на тези специалисти ще продължи, допълнително мотивира действията на колегията си Цинигарова.

От своя страна Десислава Костадинова пое ангажимента да информира колегите си в здравната комисия за позицията на българската асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Коментари

Остави коментар