Общество

Мариана Бойрикова откри своето лично пространство в книга

Пазарджик Десетки приятели, прегръдки, пожелания и море от цветя в ХГ „Станислав Доспевски” поставиха началото на пътя на първата книга на Мариана Бойрикова „Липсващата стая”.

Редактор на изданието е д-р Александър Попов. Човек, разбрал отдавна, че „Липсваща стая” ще стигне до читателите. „Волята да познаеш себе си и да останеш верен на неповторимата си същина”, е озаглавил предговора към книгата д-р Попов. Мариана си припомни негов mail, в който й написал, че когато (а не ако) реши да издаде книга, иска да е неин редактор”. Друг подтик за това първо издание дошъл от всички приятели, близки, познати и непознати, поощрили я с мили думи. Решаваща за появата на „Липсваща стая” се оказала трета причина – купът вестници и разпечатки на нейни текстове у дома и въпросът какво ще стане с тях някога. „Представих си моята внучка (каквато още нямам) как си казва: „Съжалявам, бабче, ама ми писна да ги премятам тези бумаги нагоре-надолу”. И хайде – в контейнера… И честно казано, малко ме заболя.”, пошегува се Бойрикова.

Още заглавието на книгата грабва и интригува – „Липсваща стая”. Така е наречена мемоарната част, спечелила награда в литературен конкурс преди години. „Тази мемоарна част е моето дълго сбогуване с моя баща.”, сподели Мариана. Заглавието обединява всички текстове, защото освен мемоарна част в книгата има още разкази, легенди, истории и публицистика, които обединява личността на автора. Както тя самата обясни, то е провокирано от есето на изключително ценената от нея Вирджиния Улф, „Собствена стая”. „Няма да ви разказвам каквото е общото между нейната и моята стая, защото би било изключително нескромно да нареждам моето име до нейното. Това е просто една асоциация. Жената, която твори, нейното лично пространство, отграничаването от външния свят, съкровеното и несподеленото в женската душа.”

Коментари

Остави коментар