Култура

Лесичовското съкровище-представа за невеста на път към венчило,тежка сватба и тежко имане

Пазарджик

От днес Лесичовското съкровище радва посетителите в зала „Археология” на Регионален исторически музей – Пазарджик, като част от програмата на културния фестивал „Арт идея-арт алея”.

Съкровището, открито през 1977 година, се състои от 13 накита (гердани, пръстени, гривни, колани), тасче, сребърен слитък и 5 сребърни мъниста. Художествените, стиловите и технически характеристики на разглежданите луксозни предмети издават почерка на златарския център в Чипровци и се датират ХVІІ-ХVІІІ век.

За час реших да не бъда журналист, а обикновен посетител. Лапидариумът, през който се преминава, за да се влезе в музея, в унисон с Културния фестивал „Арт идея-арт алея” и пролетта, посреща освен с находки от пазарджишкия край и с импровизиран покрив от цветни чадъри. Дали заради обедния час, но в сградата посетителите са единици. Зала „Археология” е затворена, но се оказва, че дори посетителят да е само един, вратата се отваря и той е въведен вътре. А виждайки съкровището човек не вижда просто красиво подредена витрина  – пред него изниква представата за невеста на път към венчило, за тежка сватба и тежко имане. Благородни метали, техники, респектиращата, пълна с история сграда  – всичко това остава някъде извън момента. А зала „Археология” връща доста по назад във времето, не само съкровището от Лесичово е в нея. Но, стига толкова. 

Входната такса е символична, а утре, когато е Европейската нощ на музеите, входът е свободен.

Коментари

Остави коментар