Институции

Лекарите в МБАЛ – Пазарджик се обявиха против лимитите в болничната дейност

dr Vasil Vulchev
Написано от ПЗИНФО

Пазарджик

Само през миналата година МБАЛ – Пазарджик е покрила лечение на стойност 195 000 за 187 здравно неосигурени пациенти.

Броят им е доста по-голям, но лечението на останалите е платено по различни пера – чрез общини или социални служби. Данните станаха ясни на събрание на медицинския съвет на МБАЛ – Пазарджик по повод намаления бюджет на лечебното заведение. Лимитът на болницата е орязан с около 15{5096c976179be6c5a378f3ca71010889c012c7db7f7ec4b11baea3e99cce71d3}. Средномесечно за функциониране на здравното заведение са необходими около 1.9 млн. лв. А иначе до месец март 2014 година е заработен приход от 62 хиляди лева, докато през тази той е 93 хиляди. Трябва ли да връщаме болницата назад, питат лекарите.

Искам дебело да подчертая, че това е болницата на тази област, в която се лекуват тежко болните хора, неосигурените пациенти, спешните пациенти и всички, изпратени от 7-те здравни заведения с друг тип на собственост, заяви управителят на МБАЛ – Пазарджик, д-р Васил Вълчев. Той изрази мнение, че това трябва да се знае от държавата и е необходимо тя да дофинансира този тип болници, които са гръбнакът на здравеопазването. Бюджетът, който се отпуска за тази година е с около 350 000 лв. месечно по-нисък отколкото през миналата. Каквото и да правим, полезен ход няма – с тези пари нещата няма как да се случат, каза д-р Вълчев. Медицинският съвет на МБАЛ е взел решение, че болницата ще продължи да работи над дадените цифри, с надеждата, че тези пари ще бъдат платени. „Ако това не стане, болницата всеки месец ще потъва с по 350 000 лв. и от едно печелившо дружество ще се превърне в губеща болница, както много други здравни заведения. Тук идват пациенти от цялата област. Никой от колегите не може да реши да не приема пациенти или листи на чакащи. Кой носи отговорността като върнеш пациент и нещо му се случи? Болницата и този, който го е върнал. Зад нас стои само прокурорът. Този тип болници не могат да работят с такъв бюджет. Министърът е казал, че това е основното – да се съобразяваме с дадените бюджети. Ако лечебното заведение не успее, виновен е мениджърът. Как да спрем да работим, когато на 20-то число свърши бюджетът? Какво правим до 30-ти? Къде ще отидат пациентите? Ние сме последната възможност на много от тях. Те няма къде да отидат. Реформа трябва да има, но тя трябва да е обмислена и смислена и да доведе до по-добро качество на здравеопазването. Най-лесно е да си подам оставката и ще го направя, ако нещата не се получават, но това няма да реши нищо.“, каза д-р Вълчев.

MBAL lekari press

Колегите му заявиха подкрепата си и готовност да го последват. Не може в такава болница да се говори за листа на чакащи – инфарктът ли ще чака, раждането ли, фрактурата ли, или пострадалият при катастрофа?, категорични са те.

Против лимитите в болничната дейност се обявиха всички завеждащи отделения в болницата.

dr P Shikov„В хемодиализата имам 112 пациенти, те имат график кога са на диализа. Какво да им кажа – че ще разредим диализите!? Отделението има лимит от 173 хил. лв., а за януари сме изразходвали 220 хиляди. Подобна е ситуацията през февруари, но няма как да намаля разходите, това ще се отрази на здравето на моите пациенти. Моите поне ходят, а при колегите в ОАРИЛ са интубирани. Заявявам го в прав текст – категорично съм против лимитирането на медицинските дейности“, каза началникът на отделението по нефрология д-р Петър Шиков.

dr Nikolai AndreevШефът на Кардиологичното отделение д-р Николай Андреев подчерта, че е повече от нормално разходите за здравеопазване са по-високи от тези отпреди 10-20 години. „Провеждаме високотехнологична модерна медицина. Само един стент струва 1000 лв., а освен основното заболяване, заради което пациентите постъпват при нас, често се налага да лекуваме придружаващи заболявания. Аз не мога да изоставя пациента и да го изпиша, след като съм видял, че има и друго заболяване. Собствената ми съвест ще ме изяде, ако не му помогна“, категоричен е д-р Андреев.

На този фон, лекарите споделиха спасен преди дни пациент, постъпил за ортопедично лечение и получил инфаркт. Мобилизиран е екип, апаратура, поставен е стент и човекът е добре.

Нито един лекар не спомена заплати, всички изразиха единствено загриженост за съществуването на болницата и здравето на пациентите.

Коментари

Остави коментар