Институции

Комисията на Маринска е проверявала училище в пазарджишко

София Народното събрание би трябвало да е най-демократичната точка на властта. А Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите да е нейният своеобразен връх. Защото там не делят проблемите на по-малки и по-големи. Всеки човек може да потърси помощ за своята неволя, ако не е успял да намери решение по друг начин. И наистина комисията е последна инстанция за не един и двама души.

Въпреки че няма и два месеца от началото на работата на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите, сигналите в нея валят. „Вече имам над 50 жалби, това прави по една на ден“, казва пред „Стандарт“ председателят й Бойка Маринска, депутат от ДБГ. Според нея числото не е никак малко и е явен знак, че институциите в страната не работят, както трябва. Защото, ако го правеха, сигналите към комисията нямаше да валят. Тяхното естество пък е най-разнородно –от битови проблеми до финансови злоупотреби


„Най-много обаче са жалбите срещу нарушаване на социалните права“, категорична е Маринска.
Измами с имоти е сред най-честите случаи на битови проблеми. Такава е и най-прясната жалба, тя дори още е в чантата на Бойка Маринска. В нея се твърди, че на психично болен човек е взет апартаментът, обяснява тя. Не е ясно дали измамата е станала с насилие или с подвеждащи документи, но клетникът сега бил принуден да живее на стълбището в блока. „Това явно създава невероятни проблеми и на съседите му“, казва Маринска.

При друг случай пък един от роднините наследници на апартамент се пропил и продал целия имот, а не само неговата част. Така той ощетил двама братя, които имали право на по-голямата част. Повечето подобни сигнали обаче обикновено са за нечестно отнета земеделска земя.


Сред жалбите за финансови злоупотреби вече има два драстични примера. Единият е от лекар в софийска държавна клиника. Той се оплаква, че в болницата се извършват финансови нарушения с обществените поръчки, не се изпълняват решенията на борда на директорите, вследствие на което икономическите показатели са много ниски, казва Маринска. Лекарят дори твърди, че е направен одит от АДФИ, но докладът не е видял бял свят. „Ние сме изискали доклада, за да запознаем министъра на здравеопазването със ситуацията и той да предприеме съответните действия“, допълва тя.

Аналогичен случай, само че в областта на образованието, в комисията има от Пазарджик. „Сигналът е от двата синдиката за едно училище“, казва Маринска. Оплакването е, че директорът извършва финансови нарушения в обществените поръчки и ремонтите, освен това принуждавал учителите да работят над нормата, подписвайки декларация, че не желаят да им се заплащат допълнителните часове. „Вече е направена проверка от инспектората, уведомен е министърът на образованието и се очаква решението му“, обяснява Маринска.

Безспорно обаче най-много са сигналите за нарушаване на социалните права. „Имаме жалба от работник за софийска фирма, където хората са

принуждавани да се трудят по 16 часа, а когато поискат почивка, им казват да си търсят друга работа, ако не им изнася“, ужасява се Бойка Маринска. При тези условия хората оставали на работа обикновено около 1-2 месеца и дори не получавали заплата. Случаят ще се провери от Главна инспекция по труда. За там от комисията имат и други сигнали. „Оплака ни се човек, който е уволнен на 13 юли м. г., но още не е получил заповедта за това, за да се запише в бюрото по труда, така е загубил право на всякакви обезщетения и осигуровки“, казва Бойка Маринска.

Не липсват и традиционните оплаквания от монополистите като ВиК или енергоразпределителните дружества. „Съвсем скоро получихме жалба от човек, който за един месец получил две сметки за ток от по 150 и 180 лева“, споделя Маринска. Причината според него е в неправилното им засичане, тъй като в рамките на месеца от дружеството решили да сменят електромера му с нов. Като краен резултат обаче той получил две тлъсти суми – една за стария апарат и една от новия, въпреки че не се отоплявал на ток. Подобен е казусът и с жалба срещу ВиК в едно софийско село. Там човекът отишъл за 6 месеца в чужбина и писмено помолил да му изключат подаването на вода,като се прибрал, го чакала фактура за 800 лв.

Оказало се, че молбата му не била изпълнена. Всички тези казуси чакат своя справедлив отговор, който не са получили другаде. И ще го имат в рамките на 2 месеца, колкото е законният срок, категорична е Маринска. За да го спази, тя иска отговорите от съответните институции да дойдат в комисията не по-късно от две седмици. За да бъде връзката с хората по-пряка пък, заедно с колегите й са решили да отворят приемна. Първият ден, в който тя ще работи, е 27 януари. Тогава всеки човек, който иска да се оплаче, ще може да го направи и на място. Подобни дни ще има всеки месец, обещава Маринска./standartnews.com/

Коментари

Остави коментар