Общество

Кой ще ни гарантира, че ще се приберем живи, питат медиците от Спешна помощ

Инцидент с екип на Спешна помощ във Враца предизвика реакция на Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ. На своята страница във Фейсбук асоциацията публикува следната позиция:

„Спешните медици искаме гаранции за живота си!
Докога спешните медици по спешните кабинети и адресите ще сме обект на нападения и психическа агресия? Трябва ли да ходим на работа въоръжени или да преминем курсове по самоотбрана?Кой и кога в тази държава, ще се замисли защо нападат предимно спешните екипи? Кога ще се въведат правила за приемане на повикванията и работа ни за да има триаж както на спешността, така и на рисковете за живота на екипа? Кога ще имаме нормални комуникации и обща комуникационна система на всички служби за спешно реагиране? Кога ще се въведе системата ТЕТРА с която всеки екип ще има паник бутон и GPS координати на местоположението си? Кой и как ще ни защити нас и пациентите, при прояви на агресия? Ние не можем да взимаме животоспасяващи решения, когато е застрашен живота ни. Пациентите няма как да получат адекватна диагностика и лечение, когато лекуващия спешен медик трепери за живота си! КОЙ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ЩЕ НИ ГАРАНТИРА, ЧЕ УТРЕ ЩЕ СЕ ПРИБЕРЕМ ЖИВИ СЛЕД ДЕЖУРСТВО В СПЕШНИЯ КАБИНЕТ ИЛИ НА ПОВИКВАНЕ?”

Припомняме, че подобен инцидент имаше и с екип на „Спешна помощ” във Велинград. Случаят касаеше сигнал за родилка в тежко състояние в района на велинградския квартал „Асфалтова база”.

Тогава по данни на полицията на мястото беше пристигнал екип от местния филиал на „Спешна помощ”. Екипът бил посрещнат от група афектирани мъже, в резултат на което на фелдшера и шофьора били нанесени удари, а предният капак на линейката бил повреден.

Коментари

Остави коментар