Общество

Кметът на Пещера открехна завесата на „Чудесата на България“

Пещера Съвсем наскоро у нас ще се създаде фондация „Чудесата на България“. Тя ще има задачата да популяризира културно-историческото наследство на родината ни. Това каза за Пещераинфо Георги Козарев- кмет на община Пещера.

Пещера ще кандидатства в надпреварата за 10-те чудеса на България с крепостта „Перистера“ на хълма „Св. Петка“, допълни Козарев. България е страна на чудесата! На своята малка територия Пещера е събрал изключително богатство от красиви природни и исторически забележителности, отбеляза общинар № 1.

Летовището „Св. Константин“, пещерите над града, 43 архитектурни паметници на културата от местно значение, 25 археологически паметници на културата, 1-н от национално значение,  крепостта Киево кале, селищната могила в Капитан Димитриево датирана от 6-то хилядолетие преди Христа- това е гордостта на Пещера, аргументира се Козарев. През 2007 г. екип от археолози направи нечувано откритие на хълма „Св. Петка“ край Пещера.

Тази сензационна новина обиколи за броени часове България и света. Над 40 питоса – огромни делви, в които са съхранявани жито и други хранителни продукти, което е уникално като находка и го няма никъде в България, 14 златни монети от периода 4-6 в., бронзово кандило с кръст, бронзови ножове, части от стрели, копия, косери, теглилки, шивашки предмети от кости и др. старинни ценности, впечатлиха археолозите.

През годините 2007, 2008 и 2010-а археологически екип с научен ръководител доц. д-р Бони Петрунова и заместник ръководители Димитър Павлов и Елена Василева разкриха край Пещера античната и средновековна крепост „Перистера“. Съоръжението заема целия хълм „Св. Петка“ и има ясно обособени цитадела, вътрешен град и предградие, разположени на площ от около 15 дка, каза Димитър Павлов. Интересно сведение е, че там е имало порта с арка, непосредствено източно под крепостта. „Подобни крепости от днешните български земи засега не са известни“, допълни Павлов.

Стана ясно, че при проучванията през 2007 и 2008 година са открити общо 72 монети. Разпределението на монетния материал показват лидерството на Солун с половинфолисови монети от времето на Юстиниян ІІ. Следват го Константинопол, Никомедия, Антиохия и Кизик, показват историческите данни. Краят на ранновизантийското укрепено селище край Пещера има бедствен характер и е повсеместно маркирано от стихиен пожар.

„Като поздрав от нашите предци от миналото, и знак, че Бог е протегнал десницата си над Пещера, продължаваме напред“, завърши идеята си Козарев в своята разходка из времето, с поглед към бъдещето.

Коментари

Остави коментар